Foto: Fredrik Sandberg/TT
HÄLSA

Unga olyckligare än äldre

"Har man inte jobb, mår man dåligt"
1:39 min

För 30 år sedan var det de äldre som var oroliga och ängsliga medan unga var mer bekymmersfria. Idag är det tvärtom enligt siffror från statistiska centralbyrån och folkhälsomyndigheten.

– Det är jobb, har man inte jobb mår man dåligt. säger Josip Lijic.

Sedan mitten av 80-talet har andelen femtonåriga flickor som känt sig nere mer än en gång i veckan ökat från 15 procent till hela 40 procent idag, enligt undersökningar som Folkhälsomyndigheten har gjort. Hos pojkarna steg det från runt 5 till 15 procent.

På den tiden var det de äldre personer kände mer oro än vad ungdomar gjorde. Idag är det gruppen 16 till 24 år som känner sig mest ängsliga och oroliga. Gruppen 65 till 74 år känner allt mindre idag allt mindre änglsan. Sven Bremberg är docent i socialmedicin vid Karolinska institutet förklarar varför det ser ut som det gör.

– När det gäller äldre hänger det nog samman med att livsvillkoren för äldre har blivit bättre, framför allt vettiga ekonomiska villkor för de stora flertalet, medan för unga är framtiden betydligt mer osäker idag än vad de var 1980. 1980 kunde ju en tjej eller kille efter nian få ett jobb utan något mer än grundskola och få hyggligt betalt, arbetslösheten låg på två tre procent, det avspeglar ju att framtiden är mycket osäkrare idag för unga.

Det är mycket som har förändrats och till det sämre för unga, det tycker också pensionären Arne sandström.

– Jag avvundas inte dagens ungdomar, absolut inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".