Spice som polisen i Uddevalla konfiskerat. Foto: Skoob Salihi/Sveriges Radio

Överläkare vill förbjuda Spice

Kai Knudsen, överläkare Sahlgrenska: Det här måste bort
1:22 min

Flera unga personer har den senaste tiden fått föras till sjukhus, medvetslösa efter att de rökt drogen spice. Kai Knudsen, överläkare på Sahlgrenska, vill att drogen totalförbjuds.

– Jag tycker att det här måste bort. Till att börja med måste man lagstifta på ett sådant sätt att man förbjuder försäljning av de här drogerna. Det kan inte vara rimligt att det är tillåtet att sälja droger som gör våra ungdomar sjuka.

Vad händer egentligen i kroppen?

– Till att börja med så är det ett par måttliga negativa symptom som illamående och kräkningar som är vanliga och yrsel och ostadighetskänsla. Men om man råkar få någon av de starkare sorterna kan man få allvarligare symptom som kramper och medvetslöshet. Men inte bara hjärnan utan även njurar och lever kan bli påverkade på ett farligt sätt.

Vi har fått många rapporter den senaste tiden där folk har farit illa av spice, vad är din reaktion på det?

– Jag tycker det är väldigt oroväckande och mycket allvarligt. Det kommer ju rapporter från precis hela Sverige och nu även från Västra Götaland, ett stort antal förgiftningsfall, så det ser väldigt allvarligt ut och väldigt dramatiskt.

Varför ser vi den här ökningen?

– Dels är det väldigt mycket nyfikenhet och en typiskt experimentell droganvändning som ungdomar håller på med, men sen är det också så att det är väldigt enkelt att få tag i, speciellt via internet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".