ändtarmsoperation
Operation på patient med ändtarmscancer. Foto: juliomayol /CC SA 3.0
HÄLSA

Inkomst påverkar risken att dö i tarmcancer

Tendens att behandling släpar efter
0:30 min

Människor från socioekonomisk svaga grupper löper högre risk att dö av tarmcancer än de som tillhör de mest högutbildade grupperna.

Det är en ny amerikansk studie som visar att hälften av de förtida dödsfallen i tarmcancer i USA skulle ha kunnat undvikas om dödligheten vara lika låg som bland de de mest högutbildade.

En svensk studie om dödlighet i ändtarmscancer visar också på skillnader beroende på vilken socialgrupp man tillhör.

Vart femte dödsfall i ändtarmscancer skulle ha kunnat undvikas om alla i den patientgruppen hade haft samma överlevnad som de med högst inkomst. Dett säger en av författarna, docent Louise Olsson på Karolinska Institutet. Men orsaken till skillnaden är oklar.

- Tyvärr är det inte helt förklarat i alla delar. Det har visat sig att det är väldigt svårfångat. Det kvarstår en överlevnadsskillnad vad gäller socioekonomiska grupper. En förklaring kan vara att så fort det kommer en ny behandlingsmöjlighet som förbättrar överlevnadsresultaten så introduceras de hela tiden först till de mest priviligierade grupperna och andra har en tendens att släpa efter, säger Louise Olsson.


Referenser:

Den amerikanska studien: Journal of clinical oncology. DOI: 10.1200/JCO.2014.58.7519

Den svenska studien: World J Surg DOI 10.1007/s00268-014-2735-4

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".