Arbetslösa blir färre, men det blir fler som har olika former av arbete med stöd. Foto: TT.

Arbetslösheten minskar bland unga

"Inom vård och omsorg ökar behovet av arbetskraft"
1:47 min

Arbetslösheten fortsätter att minska sakta i hela landet, enligt nya siffror från Arbetsförmedlingen nu på morgonen. Mest minskar arbetslösheten bland unga, men bland utrikes födda är läget det motsatta.

Arbetsförmedlingens analyschef Mats Wadman menar att det sker en fortsatt långsam förbättring av arbetsmarknaden.

Vad sticker ut?

– Det är framför allt bland utrikes födda där vi ser en ökning av arbetslösheten, säger Mats Wadman.

373 000 personer var inskrivna som arbetslösa på Arbetsförmedlingen i slutet på oktober. Det är 29 000 färre jämfört med ett år tidigare. Som andel av arbetskraften minskar arbetslösheten, och det är bland unga den minskar mest. Drygt 80 000 personer mellan 18 och 24 år är inskrivna som arbetslösa nu. Det är närmare 13 000 färre än i fjol.

Svårare för utrikes födda
Antalet utrikes födda som är arbetslösa ökar då fler nyanlända kommer till Arbetsförmedlingen via etableringsuppdraget.

– Många av dem står en bra bit ifrån arbetsmarknaden, även om det finns personer som har en bra akademisk utbildning. Men det krävs för dem att de lär sig svenska språket och kan få sina examina legitimerade. Det är svårare att få ut dem än inrikes födda, säger Mats Wadman.

Precis som förra månaden anmälde arbetsgivarna betydligt fler lediga platser i oktober jämfört med ett år tidigare. 71 000 platser jämfört med 50 000. Men det krävs mer för att arbetslösheten ska minska snabbare.

– Det behövs en starkare konjunkturuppgång framför allt inom industrin. Inom vård och omsorg ökar behovet av arbetskraft, men det behövs också i övriga branscher, säger Mats Wadman.

Fler får stöd
Arbetslösa blir färre, men det blir fler som har olika former av arbete med stöd. Arbetsförmedlingens analyschef funderar på är vad som ska hända med de omkring 34 000 personer som ingår i sysselsättningsfasen, fas 3, när regeringen skrotar den.

– Det håller vi på att jobba på nu. Hur utfasningen av sysselsättningsfasen ska gå till, säger Mats Wadman, analyschef på Arbetsförmedlingen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".