Trådlös internet på en surfplatta. Foto: Foto: Fredrik Sandberg/TT.
1 av 3
Foto: Foto: Fredrik Sandberg/TT.
Siv Lorentzon och Karin Karlsson.
2 av 3
Siv Lorentzon nobbar nätet, medan Karin Karlsson har både dator och surfplatta hemma. Foto: Madeleine Korneliusson/SR.
Allan Demborg.
3 av 3
93-årige Allan Demborg vet inte vad han skulle ha en dator till. Foto: Madeleine Korneliusson/SR.
BORÅS

En av tio vägrar nätet

Siv 77 år: Det var avskyvärt
1:40 min

I år har 91 procent av svenskarna tillgång till internet. Men fortfarande vägrar en miljon svenskar att koppla upp sig.

– Jag var tvungen att använda datorer i jobbet, det var ju lag på det, och det var avskyvärt så jag tänker aldrig skaffa mig någon, säger 77-åriga Siv Lorentzon i Borås.

Siv Lorentzon har inte låtit sig imponeras av Internet, men faktum är att internetanvändingen i Sverige bara ökar och i dag har 91 procent av alla svenskar tillgång till internet hemma. Det visar färsk statistik från Stiftelsen för internetinfrastruktur.

Siv är dock inte ensam i sin åldersgrupp om att inte vilja surfa på nätet. Ännu är det en miljon svenskar som inte använder internet i hemmet, och främst handlar det om de äldre pensionärerna. Bland dem som är över 75 år har 65 procent valt bort internet.

76-åriga Karin Karlsson från Borås går dock emot strömmen.

– Jag surfar lite runt och kollar läget, gör lite bankärenden och använder Skype för att tala med min dotter i USA.

93-årige Allan Demborg använder sig aldrig av internet. Om han behöver ta reda på något särskilt brukar han istället fråga personalen på Serviceboendet Svärdfästet där han bor.

– Jag hade för många år sedan en dator, min son jobbar med datorer, men jag vet inte vad jag ska med en dator till egentligen, vi har ju här service med precis allting, och så har jag ett uppslagsverk, säger Allan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".