Är i hatten. Modisten Louise Björnram, flankerad av P4 Sjuhärads Sara Nygren och Sarit Monastyrski. Foto: P4 Sjuhärad.
1 av 2
Är i hatten. Modisten Louise Björnram, flankerad av P4 Sjuhärads Sara Nygren och Sarit Monastyrski. Foto: P4 Sjuhärad.
Louise Björnram
2 av 2
Louise Björnram, modist. Foto: P4 Sjuhärad
MODE

Efter New York och London - nu syr Louise hattarna i Borås

Hatten är på uppgång. Alla passar i hatt, det handlar om att vänja sig. Det menar modisten och boråsaren Louise Björnram. 

Louise Björnram har pluggat i Göteborg och jobbat i London och New York. Sedan 1,5 år tillbaks har hon sin ateljé på Hestra i Borås. Och hatten väcker en del känslor. 

– Även om man inte tänkt sig att ha hatt så vill man gärna prova! Jag har sett en stor ökning bara dem åren jag jobbat, de flesta butiker har fler hattar numer, säger Louise Björnram, modist. 

Man ser aldrig någon med hatt, varför?

– Det är väl ofta för att det fallit bort i ens tänk, förut var det självklart att ha hatt, det försvann under 70-talet och sen har det varit borta, vi är inte vana vid att ha något på huvudet hela tiden. 

– Efter 60-talet blev den mindre populär, behån kom, kvinnor skulle inte vara förtryckta, hatten räknades till ett av plaggen som var förlegade, då försvann den, säger Louise Björnram. 

Vad är skillnaden mellan hattmakare och modist?

– Hattmakare gör hårda hattar, höghattar eller doktorshattar, modister gör mer mjuka hattar. Idag utökar man modistens områden, vi lär oss göra bland annat att göra handskar.  

Hur hittar du inspiration?

– Jag hittar inspirationen i saker, jag ser en blomma eller något på ett flygplan, sen överdriver jag vissa former och kommer fram till en kollektion, säger Louise Björnram.  

– Man börjar med att forma hatten, man formar den på en trästock med hjälp av vattenånga, sen stärker man den med kemikalier. 

– Jag använder alltid hatt. Många tänker att man inte kan ha det, men det piggar upp. Fördelen med att vara kvinna är ju att vi inte behöver ta av oss våra hattar, vi får ha den överallt - om det inte är en hatt som skyddar mot väder, säger Louise Björnram. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".