årdhund. Foto: TT.
1 av 3
En vårdhund. Foto: TT.
Vårdhund. Foto: Heiko Junge/TT.
2 av 3
En vårdhund. Foto: Heiko Junge/TT.
BORÅS

Stopp för hundar på Skogslid

Borås kommun: Inte lämpligt att de är kvar
1:39 min

I tio år har två hundar hållit de äldre sällskap på demensboendet Skogslid i Fristad. Nu portas hundarna eftersom de tillhör två anställda, och inte är legitimerade.

Djur i vården - vad tycker du om det? Kommentera här.

Under många år har personalen på äldreboendet Skogslid i Fristad fått ta med sig sina hundar till jobbet.

Nu får de två hundarna Nelly och Izzy inte längre vistas på boendet. Det har upprört anhöriga till boende på Skogslids demensavdelning, och nu har en protestlista med 32 namnunderskrifter skickats in till stadsdel norr. 

– Det finns ju ett antal personer som är missnöjda, men sedan vet vi ju inte - det kan ju finnas de som tycker det är alldeles underbart. Folk som har allergier eller är rädda för hundar, säger Bo Drysén - stadsdelschef för Stadsdelsförvaltningen norr i Borås. 

I protestlistan till stadsdel norr skriver en av de anhöriga att hundarna på Skogslid är hennes pappas bästa vänner och att hon därför hoppas att beslutet ändras. 
Men enligt Bo Drysén är beslutet inget nytt då kommunen redan 2006 beslutade att personal inte får ha med sig husdjur på jobbet.

– Det har tydligen inte verkställts där i Fristad. Jag känner inte till några incidenter, däremot har det diskuterats ett tag. Då har man kommit fram till att det inte är lämpligt att de ska var kvar.

Bo Drysén säger att man bör titta på någon annan typ av lösning i och med att hundarna länge varit ett så uppskattat inslag hos de boende på Skogslid.

– Det här med vårdhundar är jätteintressant och man ska absolut titta vidare på det. Beslutet 2006 handlar egentligen inte om att man inte ska ha hundar i verksamheten. Bekymret är att personalen har haft egna hundar med sig.


En vårdhund är testad för lämplighet, utbildad och godkänd i ett slutprov. Hundens förare har utbildning inom vård eller pedagogik, förutom sin utbildning för arbete med vårdhund.

Insatser med vårdhund ordineras av legitimerad vårdpersonal, som utbildats för denna uppgift.

Källa: Vårdhundskolan

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".