Svenska sedlar
Foto: Pontus Lundahl / TT

Borås folkhögskola växer i miljonregn

Ordföranden: Det här betyder mycket för Borås
1:06 min

Borås folkhögskola på Hässleholmen blir en av två nya folkhögskolor i Sverige som får statsbidrag. Det gör att de kan utöka sin verksamhet på Norrby.

Idag driver Borås folkhögskola sin verksamhet med hjälp av pengar och personal från Fristads folkhögskola. Men från den första juli nästa år kommer de tack vare statsbidrag på drygt 4,2 miljoner kronor att drivas helt i egen regi. 

Borås folkhögskolas ordförande Stellan Hansson är glad efter beslutet som fattades av Folkbildningsrådet idag. 

– Det känns fantastiskt fint, vi har ansökt fyra gånger och nu går det hem. Vi har en fantastisk verksamhet på Norrby och Hässleholmen.

Det betyder ekonomisk trygghet och att de kan fortsätta driva skolan på Hässleholmen. På Norrby har de tidigare jobbat i mindre skala, men målet är nu att öppna i egna lokaler. Antalet platser i Borås ska också öka från dagens 30 till någonstans mellan 50-60. 

– Vi har ett fantastiskt samarbete med arbetslivsförvaltningen i Borås och de är angelägna om att folk som är arbetslösa kan studera istället. Då får de studiemedel istället för försörjningsstöd, så det betyder mycket för Borås stad, säger Stellan Hansson.

Förutom Borås folkhögskola får även Fryshuset i Stockholm statsbidrag. Det är första gången på fem år som Folkbildningsrådet godkänner nya bidrag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".