Margita Boström
Margita Boström. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Hon blir Nils Horners efterträdare

Margita Boström ersätter Nils Horner som Sveriges radios nya Asienkorrespondent. Boström är tidigare utrikesreporter på Ekot.

– Jag är ödmjuk inför att försöka ta vid där Nils Horner på intet sätt var klar med sitt värv när han så tragiskt rycktes bort från det han älskade allra mest, nämligen att rapportera från Asien. Jag kan aldrig bli han, men jag ska göra allt för att lyssnarna ska få lika många vardagsbilder från Asien som de Nils Horner gav, säger Margita Boström som rekryterats som ny Asienkorrespondent.

Det var den 11 mars i år som Nils Horner, dåvarande Asienkorrespondent, sköts till döds när han stod på en gata i stadsdelen Wazir Akbar Khan i centrala Kabul och intervjuade människor. Ännu har ingen gripits för mordet, och förra veckan gick Sveriges Radios vd, Cilla Benkö, ut och krävde att regeringen gör mer för att mordet på Nils Horner blir uppklarat.

Efter Nils Horners död har arbetet pågått med att rekrytera hans efterträdare. Valet föll på Margita Boström. Hon har mångårig erfarenhet som utrikesreporter på Ekot, där hon på plats bevakat bland annat jordbävningskatastrofen i Haiti, demokratiprocessen i Burma och de nyligen genomförda valen i Indien. Hon har tidigare under många år arbetat som sportreporter, bland annat på Radiosporten och Dagens Nyheter.

– Margita är en av våra mest beresta och erfarna reportrar, och jag är både glad och tacksam över att hon nu tar sig an det omfattande uppdraget att bevaka Asien, säger Ekots tillträdande utrikeschef Ginna Lindberg.

Margita Boström säger själv att det inte lär bli brist på uppslag, med tanke på hur händelserikt område hon bevakar.

– Jag är oerhört ödmjuk för att ha fått förtroendet att få följa och skildra den region i världen där utvecklingen går så oerhört snabbt nu. Till exempel är det bara 16 år sedan Indonesien var en diktatur. Nu en sprudlande demokrati där den nyvalde presidenten själv föddes i slummen. Och
Burma hur kommer det att gå där? Får Aung Sann Suu Kyi ställa upp i presidentvalet nästa år? Afghanistan ska stå på egna ben, hur kommer det att gå? Länderna och ämnena att bevaka är många så det lär inte bli brist på uppslag, säger Margita Boström.

Sveriges Radio har också rekryterat en ny Östeuropakorrespondent från årsskiftet. Korrespondenten blir Johanna Melén, som tidigare varit Sveriges Radios korrespondent i Moskva. Johanna Melén kommer närmast från en tjänst som producent och reporter på Ekots utrikesmagasin Konflikt i P1. Johanna Melén är rysktalande och har bland annat studerat Östeuropakunskap.

Till den helt nya tjänsten korrespondent för Global Hälsa tillsätts Johan Bergendorff, som tillträder den nya tjänsten efter årsskiftet. Johan är i dag producent och programledare på klimatprogrammet Klotet i P1. Han har gedigen erfarenhet från Vetenskapsradion, där han startat program som Hälsolarm och Föräldrarna och han har också bland annat varit sommarvikarie i New York.

I hans uppdrag ingår att bevaka internationella hälsofrågor som epidemier och folksjukdomar, men också sjukvårdspolitik, internationella aktörer som WHO, läkemedelsbolagens roll och medicinsk forskning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".