Vanja Myrén, enhetschef för IFO Vuxen i Borås. Foto: Maria Hansson
Vanja Myrén, enhetschef för IFO Vuxen i Borås. Foto: Maria Hansson
BORÅS

Tiggare sover ute medan härbärget är tomt

Borås stad: Gott om tomma platser
1:41 min

Sedan Borås stad begränsade nätterna för EU-migranter på sitt härbärge står i snitt 13 av 16 sängar tomma. Detta trots att det finns över 300 hemlösa i Borås.

Sedan natthärbärget Kastanjen i Borås öppnade igen den första oktober är det nya regler som gäller. Endast hemlösa boråsare får bo där så många nätter de vill. Den som kommer från ett annat land får bara sova där fyra nätter i månaden. 

– Det har varit gott om tomma platser och vissa nätter har det inte bott någon där, säger Vanja Myrén som är områdeschef för IFO Vuxen i Borås.

Tidigare var härbärget ofta fullbelagt, men i oktober och hittills i november används i snitt bara 3 av de 16 sängarna varje natt. Och vid fyra tillfällen har lokalen stått helt tom. Detta trots att det enligt en kartläggning finns över 300 hemlösa i Borås.

Borås stads motivering till beslutet att dra in på antalet nätter är att fler personer ska få möjlighet att sova på härbärget. Förut var det ofta samma personer som tog platser natt efter natt menar Vanja Myrén.

– Målet var att fler skulle få möjlighet att bo där och det är fler som bott där, men det inte är bra att vi haft så många tomma platser eftersom vi är säkra på att det finns människor som skulle kunna bott där, säger Vanja Myrén. 

Vad kan ni göra för att fylla platserna?

– Vi har ett samarbete med personliga ombud som arbetar med hemlösa kommuninvånare och det är ett arbete för de att få människor att sluta bo i bilar eller hos kompisar och komma till oss istället. Så lite får man nog arbeta in att den här möjligheten finns.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".