Stress i hemtjänsten. Foto: TT.
Stress i hemtjänsten. Foto: TT.
OMSORGEN I BORÅS

"En hård och kall personalpolitik"

"Fasansfullt hur man knäcker sin personal" - under dagen har massor hört av sig om Borås sätt att hantera sin omsorgspersonal. Här är några av deras berättelser.

Berätta mer - hur är det att jobba i äldreomsorgen? Maila p4sjuharad@sr.se ellr ring 033-177545.

Jag sa upp mig för jag kände att den kyla, tystnad och den totala frånvaron av respekt för personalen gjorde mig förändrad. Jag höll på att bli någon jag inte ville vara. /.../ Uppgivenheten var total, och jag blev väldigt skrämd, då jag alltid varit av den åsikten att inget är omöjligt. /.../ Att bli tillsagd som om man har gjort fel när man utrycker sig, och hotad med avgång är ju rena rama maktmissbruket. Det är som vi vore i en diktatur när man inte får prata. /.../ Jag kände en stor brist på samförstånd och arbetslust och allt det positiva man kan ha på en arbetsplats. Det var som om de mjuka värdena inte fanns.Vi jobbar med människor men själva ska bli behandlade som utbytbara maskiner av Borås stad. En hård,kall personalpolitik som inte främjar arbetsviljan det minsta.
Att inte värdera, respektera och skydda det viktigaste man har som arbetsgivare, sin personal, ger till slut resultatet att folk lämnar.

Jag har jobbat i äldrevården i 20 år och har stortrivts, men skulle inte rekommendera någon att söka jobb inom detta. Man (har) blivit så illa behandlad och kränkt så har man tappat förtroendet för
både chefer och politiker...

Det är också viktigt att tillägga att det är människor som behandlats som boskap i ett kvinnodominerat lågstatusyrke. Det hade varit intressant att veta hur Lena Palmén ser på detta ur jämställdhetssynpunkt.

När något sådant här händer, vem ser till de gamla? Tänker cheferna på dem i denna maktkamp i att hävda sig i sina chefsroller?

Hela jävla systemet är fel inom äldreomsorgen. Dom kan slå samman Norr, Öster och Väster kommundel och spara massor med pengar. Administrationen har växt genom alla åren där massor med ingetgörade finns samtidigt har dom minskat personalen vilka verkligen behövs nära dom boenden. Har ingen i den överbemannade politiska och administrativa ledningen tillräckligt mandat eller styrka att se över denna  snedfördelning av resurser!?

Förr var det med lätta steg man gick till jobbet men idag är det absolut tvärtom. Känns som man befinner sig i en diktatur med koll på sig hela tiden! Undra vad alla sjukskrivningar beror på? Vi som valt att jobba inom vården gör det för att vi känner att vi har ett kall att ta hand om andra människor. Hur ska man orka detta, när man ej mår bra själv pga den arbetssituation som råder?

Det är fasansfullt hur man knäcker sin personal på detta sätt. Tar mycket tid och ork för att få kraften ochglädjen tillbaka igen efter att bli behandlad som kriminell bara för man vågar stå för sina åsikter. En gång var jag så stolt nu är jag bara så trött.

Jag jobbar inom LSS, och med egen erfarenhet av både äldreomsorg och LSS så är jag glad att man kom ifrån äldreomsorgen, ej pga av de äldre, utan pga av hur politiken ser ut just för äldreomsorg.
Jag hade vart i väggen för länge sen om jag hade fortsatt inom äldreomsorgen, men de som lider mest är ju våra gamla som blir behandlade som skit, vi tar tiden på hur långt ett toabesök får vara, man skall vara hos fem brukare samtidigt och ge medicin, för det skall man hinna med, den som får vänta är den som klagar minst! Det är ej mänskligt!

Ska bli intressant att höra hur de ska säkerställa vårdpersonalstyrkan för i somras fanns inte semestervik till många enheter och vikariebanken börjar bli tom. Är väl för att Borås Stad inte följer LAS-regler för man använder sig av timanställda och några dagar före de ska lasa in sig får de besked att om de inte är utbildade får de inte jobba kvar. Sen tar de in nästa och nästa etc. Det har nog de flesta jobbsökare fattat nu och söker sig därför något annat där de har chans att få fortsatt anställning.

Vi är nästan livegna nu och hela familjer drabbas av att man inte vet när hur om man ska jobba eller inte. Nej jag kan inte rekommendera jobbet till unga mest pga av stelbenheten och allt helgarbete till den lön vi har.Jobbet i sig trivs de allra flesta med mötet med människor- men mötet med familjen är viktigare!

Jag är chockad hur det fungerar i hemtjänsten . Jobbat i hemtjänsten sen i sep i år. Jobbat 10 år i vården men det här tar priset. Allt handlar om effektivitet mer än om brukarna. Ja det känns nästan som vi jobbar på löpande band vilket inte är bra för någon varken brukarna eller oss som arbetar. Hoppas det vänder snart.

"Hoppa av tåget eller var med på försämringarna" hörs ofta. Många har hoppat av tåget det sista, endel är sjukskrivna. /.../
Dags för politiker att ta ansvar för vår arbetsmiljö!!! Istället för att be oss eldsjälar söka annat!!
HUR ska Borås Stad göra för att bli en attraktiv arbetsgivare, få folk att vilja arbeta i vården?
Mina förslag är:

*Tryggheten att få vet när, hur, var jag ska jobba! Det är helt orimligt att inte få planera sitt liv med träningar, matcher, barn, kalas ja U name it mer än några veckor innan!! (går det igenom hoppar jag av tåget). Vi KRÄVER ett grundschema som de som vill kan jobba efter i kombination med tvättstugeschema (för de arbetsgrupper som fördrar det)

*Arbetsmiljön, se över hur stressade våra scheman är (Speciellt hemtjänst). Vi ska va hos flera Kunder helst samtidigt! =Anställ fler

*Lönen! Se till att vi får en jämställd lön. Dags att även se över vår OB-ersättning, borde vara ett rejält påslag för de som arbetar Julaftonkväll, för det är väl då det svider som mest för de flesta att jobba.

*Ta tillvara på vår kompetens! Vi är många utbildade o specialutbildade i vissa områden! Inse att vi har hjärnor själva att tex kunna sätta ihop ett bra grundschema. Lägg inte pengar på att anställa "Planerare" vi kan planera själva. Kör inte över oss!!
Vi KAN MASSOR!!!!
Lyssna på oss, så ska Borås Stad se att vi blir nöjda medarbetare som trivs på våra jobb och med de även talar gott om yrket o på så sätt kan vi få fler att vilja arbeta i Vården!

Hemskaste perioden i mitt liv!! Många tårar efter slitsamma år då man gjort så gott man kunnat. Att behöva skiljas åt från arbetskamrater man haft i många många år.Omplacering till andra tjänster som jag ej trivdes med,ledde till slut att jag sa upp mig och började om på nytt i annan kommun. Var sjukskriven i tre månader pga av detta, gick hos psykolog för att bearbeta min sorg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".