Nina Svensson, pedagog på Navet. Foto: Peter Elvemo.
Nina Svensson, pedagog på Navet. Foto: Peter Elvemo.
BORÅS

Navet utbildar ungdomar i spice

Pedagog: Spice väcker mycket tankar
1:00 min

All rapportering kring nätdrogen spice har fått vetenskapscentret Navet i Borås att agera. Nu tar man in drogen i sin narkotikautbildning för ungdomar.

Det kallas ANT och utläses alkohol, narkotika och tobak. En förkortning som använts av teknik- och kunskapscentret Navet, för ungdomar, i syfte att utbilda ungdomar i förebyggande syfte.
Meningen är informationen kring risker och faror gällande narkotikaklassade substanser ska introduceras till ungdomar i tidig ålder.

Nu har ytterligare en substans letat sig in förkortningen. Uppmärksamheten kring hur många ungdomar som farit illa av drogen spice har gjort att Navet i Borås tar upp problemet. 

Nina Svensson är pedagog på Navet. Hon möter på en hel del olika attityder.

– En del säger att så ser det inte ut medan andra undrar om det verkligen är på riktigt.

Genom verklighetstrogna berättelser utmanas eleverna att lösa drogrelaterade fall med hjälp av mikroskop och andra kemiska hjälpmedel. Det hela avslutas med en diskussion vilka följder olika droger har. Utbildningar riktas främst till ungdomar på högstadiet.

– Det brukar väcka mycket tankar och man får en hel del frågor om hur det påverkar eller inte påverkar. Jag tror att de öppnar ögonen lite i alla fall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".