Fackförbundet Kommunal. Foto: Janerik Henriksson/TT.
Fackförbundet Kommunal. Foto: Janerik Henriksson/TT.
ÄLDREOMSORGEN

Kommunal: äldreomsorgen naggas oavbrutet

Kommunal: Ingen vill söka om det fortsätter
1:35 min

Stress, rädsla och brist på delaktighet. Fackförbundet Kommunal tror det kan bli ännu svårare att rekrytera folk till den svenska omsorgen framöver.

Idag har vi berättat om före detta anställdas kritik mot Borås stad som arbetsgivare, efter att hela arbetsgrupper förflyttats och anställda känner sig rädda för att uttrycka sina åsikter.

Bristen på delaktighet är något som kan leda till att det blir ännu svårare att rekrytera folk framöver, menar Kommunal.

– Äldreomsorgen behöver välutbildad och engagerad arbetskraft framöver, men den unga generation som ska ta över vill ha bra villkor, säger Yeshiwork Wondmeneh, utredare på fackförbundet Kommunal. 

Förra året presenterade Kommunal en rapport där över 5 000 anställda i omsorgen i hela landet svarade. Fler än var femte anställd uppgav att de funderar på att lämna äldreomsorgen. De främsta orsakerna är stress och underbemanning.

Kommunals utredare Yeshiwork Wondmeneh menar att det finns en klar koppling mellan begränsade resurser och personalens känsla av delaktighet.

– Om det är svåra organisatoriska förhållanden, innebär det att de anställda inte får tillräckligt med inflytande. Även om alla inte känner så, och en hel del säger att de faktiskt vågar yttra sig så kan de ändå inte påverka sin arbetssituation - på grund av resursbristen, säger hon.

Omsorgen står inför ett enormt rekryteringsbehov framöver, SCB och Socialstyrelsen menar att det kommer att saknas 170 000 personer med omvårdnadsutbildning år 2030.

– Vi kan stolt säga att vi är ett land med bra utbyggd äldreomsorg men den naggas av oavbrutet, och för det betalar personalen med sämre vilkor, Yeshiwork Wondmeneh, Kommunal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".