sobacken borås
1 av 2
Sopor sorteras på Sobacken. Om planerna går som tänkt ska anläggningen kompletteras med både ett nytt avloppsreningsverk och ett nytt kraftvärmeverk. Foto: Anna Sigge
Ulf Sjösten tackade nej. Foto: Bo Thorin
2 av 2
Ulf Sjösten. Foto: Bo Thorin
BORÅS

3,2 miljarder för bygget på Sobacken

Ulf Sjösten: Byggs för att hålla i 80 år
1:31 min

Styrelsen för Borås Energi och Miljö tog i går kväll beslutet att begära klartecken från fullmäktige för att få bygga det nya kraftvärmeverket och avloppsreningsreningsverket på Sobacken i Borås.

Bolaget föreslår att anläggningen finansieras genom lån med kommunal borgen som säkerhet. Enligt Ulf Sjösten, ordförande för Borås Energi och Miljö, är det tänkt att verken sedan skall finansiera sig själva med höjda VA-taxor.

– Vår ambition är att det här skall finansieras genom de taxor och avgifter som vi tar in till bolaget. Det innebär att det inte är tanken att det här skall finansieras med skattepengar, utan det skall egenfinansieras, säger Ulf Sjösten.

Enligt prognoserna kommer resultatet att ligga lägre i början av projektet, men sedan öka över tid.

– Man måste bära med sig att det här byggs för 50, 60, 70, 80 år framåt i tiden.

Planeringen till de nya kraftvärmeverket och avloppsreningsverket har pågått i femton års tid, och under de åren har prislappen ändrats. I början var det 1 miljard, och sedan 2,4 miljarder. Vad prislappen nu till sist landar på är inte helt klart. Enligt Ulf Sjösten ligger deras förslag på cirka 3 miljarder, en prislapp som gått upp då förutsättningarna ändrats. 

– Från början pratade man om kraftvärmeverket som ett enskilt projekt, sedan kom också avloppsreningsverket in när vi tog över ansvaret för vatten och avlopp i Borås och energi AB. Så det har varit lite olika grundförutsättningar under resans gång, säger Ulf Sjösten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".