Wallenbergare med tillbehör. Foto: Niclas Odengård.
Wallenbergare med tillbehör. Foto: Niclas Odengård.
RADIOKOCKEN 14/11 2014

Klassiskt recept: Wallenbergare

Radiokock Göran Nilsson tipsar om en svensk klassiker, uppkallad efter företagsledaren Marcus Wallenberg.

4 personer

 Biffarna

  • 400 g mager kalvfärs
  • 3 äggulor
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vit peppar från kvarn
  • 1 tsk torkad dragon, smulad
  • 1 dl grädde
  • Ströbröd
  • Smör
  1. Blanda färsen med äggulor, salt, vitpeppar och dragon i en matberedare. Blanda alltsammans väl.
  2. Blanda ner grädde lite i taget så att den inte skär sig.
  3. Forma smeten till fyra ovala biffar och vänd dem i ströbröd
  4. Stek Wallenbergare gyllenbruna i smör på inte för hög värme.

Servera tillsammans med potatismos, rårörda lingon och gröna ärtor.

Potatismos

  • 1 kg potatis
  • 3 dl mjölk
  • 50 g smör
  • Salt och nymalen vitpeppar från kvarn
  1. Skala och koka potatisen mjuk.
  2. Pressa potatisen genom en potatispress i en bunke.
  3. Värm mjölk tillsammans med smöret.
  4. Vispa ner mjölkblandningen, smaka av med salt och nymalen vitpeppar från kvarn.

Rårörda lingon

  • 1 dl frysta lingon
  • 2.5 Msk socker
  1. Blanda socker och lingon tillsammans, rör då och då till lingonen tinat och sockret löst upp.
  2. Koka 3 dl gröna örter
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".