Klockan 17.00 landar förhoppningsvis Philae problemfritt på kometen. Bild: ESA / TT.
1 av 2
Bild: ESA / TT.
Första bilden av Philae på kometens yta. Foto: ESA
2 av 2
Första bilden av Philae på kometens yta. Foto: ESA

Philaes kometäventyr kan snart vara över

Det är bråttom för landaren Philae. Om den inte når solen snart kommer den inte kunna fortsätta sitt arbete på kometen. Totalt räcker batterierna i ungefär 60 timmar.

Philae landade  inte på rätt plats i onsdags. Problemet är att den har hamnat i skugga.  Solpanelerna på landaren kan då inte ladda upp den med ny energi. Totalt räcker batterierna i ungefär 60 timmar. Frågan är om man kan flytta landaren, så att den nås av solljus.

– Man skulle möjligen kunna hoppa en gång till, men det är riskabelt. Därför väntar man nog in i det sista innan man försöker sig på en sådan manöver. Nu gäller det att i första hand göra de studier man har tänkt sig, säger Anders Eriksson.

Kometlandaren Philae, som skickades ut från rymdsonden Rosetta i onsdags, har börjat borra sig ner under ytan på kometen Churyumov-Geramisenko under natten.

– Det gäller nu att arbeta så snabbt man kan för att utnyttja batterierna maximalt. Man har börjat gräva sig neråt för att mäta temperatur och motstånd, säger Anders Eriksson, forskare vid Institutet för rymdfysik på Uppsala universitet.

Ytan på kometen har visat sig vara förvånansvärt hård. Enligt Eriksson kan den liknas vid hård skare. Genom mätningarna vill man få ett svar på hur kometens inre ser ut.

De förhållanden som råder på kometen liknar inget vi är vana vid på jorden. Det kan inte ens liknas vid tillståndet på månen. Dragningskraften på den lilla himlakroppen är minimal.

– Om man stod på kometen skulle det vara fullt möjligt att hoppa ut i rymden med ett enda skutt. Och skulle man lägga sig ner och sova fick man se upp så man inte ramlade ut från kometen i sömnen, säger Anders Eriksson.

Philae är den första rymdfarkosten någonsin att landa på en komet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".