Foto: Stian Lysberg Solum
Foto: Stian Lysberg Solum

Snart kan Borås tiggare få sova inne igen

Volontär om härbärget: Det är väldigt knasigt
1:24 min

Nu vill Boråspolitikerna se över reglerna för natthärbärget Kastanjen - igen. Sedan begränsningar införts för Eu-migranter gapar sängarna ofta tomma.

Före 1 oktober var natthärbärget Kastanjen i Borås nästan alltid fullbelagt. Numera används i snitt bara 3 av de 16 sängarna.

Det som hänt är att kommunen ändrat reglerna för Eu-migranter, exempelvis romska tiggare. Numera får de bara sova på härbärget fyra nätter i månaden.

– När de fick reda på det syntes det att de blev besvikna. De tycker det är jobbigt att sova utomhus, speciellt nu när det är mörkt, blött och kallt, berättar Anna Åstrand som jobbar med Svenska kyrkan för att hjälpa tiggarna i Borås.

Det nästan tomma härbärget har fått politikerna i sociala omsorgsnämnden att reagera, och man funderar nu på att ändra reglerna igen. Frågan ska tas upp i nämnden nästa vecka.

Anna Åstrand hoppas reglerna ändras snabbt, innan det blir kallare ute.

– Det är väldigt knasigt, dumt när man vet att många sover utomhus när det är 10-15 tomma sängar på härbärget. Där ligger de ute och fryser och är hungriga...

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".