Borsta tänderna vatten badrum foto Fredrik Sandberg/Tt
Foto: Fredrik Sanberg/TT

VA-avgifter kan slå hårt mot Boråsarna

Hyresgästföreningen: Finns ju en smärtgräns
1:07 min

Hyresgästföreningen är skeptisk till Borås planer på nya kraftvärme- och avloppsreningsverk. Om avgifterna höjs med fem procent årligen väntar prischock för kunderna.

– Vi från Hyresgästföreningen har inga synpunkter på att en kommun vill göra om sina anläggningar, däremot bryr vi oss om konsekvenserna för våra hyresgäster. De kan ju bli kännbara i det här fallet, säger Stefan Kudryk som är bostadspolitisk utredare hos Hyresgästföreningen.

Enligt Stefan Kudryck så har Borås redan en stark prisökning på sina avgifter för vatten och avlopp, och ytterligare höjningar skulle kunna påverka alla bostadskonsumenter i kommunen negativt. 

– Man pratar ju om en ökning på 5 procent, ja alltså Borås hade redan förra året en ökning på 6 procent bara på VA-taxan. Vart det här landar i slutändan det vet ju inte vi, men det kan ju bli ganska kännbara höjningar för våra hyresgäster.

– Någonstans finns det ju en smärtgräns för hur mycket man kan höja, för höjs taxan slår det mot hyran.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".