Michael Österlund, biträdande Ekochef. Foto: TT/Sveriges Radio.
Michael Österlund, biträdande Ekochef. Foto: TT/Sveriges Radio.

Lyssnare oroades av avbrott i P1

När P1:s sändningar bröts igår spelades istället sorglig klassisk musik. Lyssnare undrade då om exempelvis kungen dött, och nu vill Ekot att musiken ses över.

Det var klockan sju igår morse som Ekot och P1-morgon inte kunde komma ut med sitt planerade material under sex minuter.

Biträdande Ekochefen Michael Österlund berättar att det berodde på ett prov med radions reservkraft som inte gick som planerat.

När det blev tyst på sändaren startade automatiskt en avbrottsmusik, i P1:s fall handlar det om Sibelius opus 109, musik skriven för William Shakespeares ”Stormen”. 

Michael Österlund berättar för SVT:s Kulturnyheterna att "många uppfattade musiken som ödesmättad och trodde att det var radions sorgemusik som spelas vid konstitutionella dödsfall, när kungen, prinsessan Victoria eller statsministern dör".

Enligt intervjun tycker Österlund att man nu ska titta på en annan avbrottsmusik för P1 för att undvika missförstånd i framtiden - en musik som inte är sorgsen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".