Arkivbild. Foto: Anders Wiklund/TT
Arkivbild. Foto: Anders Wiklund/TT
BORÅS

Rutinerna granskas efter förskolepraktikanten

Revisionschef: Barnen och föräldrarna är kränkta
1:29 min

Revisionskontoret i Borås kommer att genomföra en granskning av de kommunala förvaltningar som på olika sätt fattat beslut när en pedofilmisstänkt man från Borås blev praktikant på en förskola.

Ola Sabel, som är revisionschef i Borås hade i veckan ett möte med föräldrar till de barn som ska blivit utsatta för övergrepp.

– Vi kan egentligen inte granska föräldrar för de ingår inte i organisationen, men i den mån de vill ställa upp så är det klart att vi kan ta information från dem. Då genomförde vi ett möte här i veckan och det föll väldigt väl ut. 

Förskolepraktikanten är misstänkt för att ha fått barnen att föra sina händer längs hans penis samt att ha fotograferat ett barns nakna stjärt. Händelserna skall ha begåtts från och med förra hösten fram till juli i år.

Den misstänkta mannen genomgår just nu en rättspsykiatrisk undersökning och rättetgången kommer att återupptas i slutet av november.

Vid sidan av detta granskar Revisionskontoret  de berörda förvaltningar i kommunen, för att se så att de tagit sitt ansvar. Något som föräldrarna som var med på mötet ställer sig väldigt kritiska till. 

– Det är kränkta personer vi pratar om. Det fanns en enig uppfattning om att de här missförhållandena hade pågått alldeles för länge och att man tyckte att förvaltningarna inte hade tagit sitt ansvar som man borde.

Vad skulle hända om ni hittade allvarliga fel?

– Vi kommer ju att lämna en rapport till våra förtroendevalda revisorer och sedan är det ju inte vår uppgift att göra något med organisationen och rutinerna. Det är ju en nämndernas ansvar och då kommer vi att lyfta vad vi tycker att de skall göra.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".