Spice beställs enkelt över internet men man kan inte vara säker på innehållet Foto: Pernilla Wadebäck/P4 Skaraborg
Spice beställs enkelt över internet men man kan inte vara säker på innehållet Foto: Pernilla Wadebäck/P4 Skaraborg
SPICE

"Lagstiftningen snart ikapp spice"

De flesta Spice-preparaten är nu kartlagda och på väg att förbjudas. Den bedömningen gör Anders Persson vid Folkhälsomyndigheten i en intervju med Dagens Nyheter.

Den gängse bilden är annars att myndigheterna hela tiden ligger steget efter drogförsäljarna - så fort ett preparat blivit klassat som narkotika eller farligt så ändrar tillverkarna lite på molekylen i substansen, skriver DN.

Men enligt Persson har EU:s drogprogram EMCDDA hittat cirka 90 varianter av spice och i början av nästa år kommer Sverige ha förbjudit 84 av dem, om regeringen accepterar Folkhälsomyndighetens förslag.

Narkotikapolisen Niklas Lindroth är dock inte lika optimistisk.

– Problemet är att de bara flyttar någon annanstans och kommer på nya sätt att anonymisera handeln, säger han om att spice-försäljarna använder så kallade dolda nätverk på internet när drogen säljs.

Spice är ett samlingsnamn för syntetiska cannabinoider och har på senare tid orsakat flera dödsfall och allvarliga skador.

/TT

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".