Kontakt med männen fick tjejerna via olika nätdejtingsajter, där de hade registrerat falska profiler. Foto: Jessica Gov
1 av 3
Kontakt med männen fick tjejerna via olika nätdejtingsajter, där de hade registrerat falska profiler. Foto: Jessica Gov
"Jag har uppfattat det som att de har sett det som ett lätt sätt att tjäna pengar men jag har också förstått att de ju inte har mått särskilt bra under den här tiden, säger åklagaren Martin Ekelin. Foto: Jenny Hellström
2 av 3
"Jag har uppfattat det som att de har sett det som ett lätt sätt att tjäna pengar men jag har också förstått att de ju inte har mått särskilt bra under den här tiden, säger åklagaren Martin Ekelin. Foto: Jenny Hellström
Polisens utredare Tune Ikatti
3 av 3
Tjejerna har inte velat berätta vilka de har sålt sig till. "Jag tror att de har velat skydda sig själva från uppmärksamheten, från att bli dömda av samhället, moraliskt, ", säger polisens utredare Tune Ikatti. Foto: Jenny Hellström
BORÅS

Unga tjejer sålde sex på nätet

"Vi behövde pengar" - Hör hela reportaget
7:02 min

Sexköp är ett brott där mörkertalet antas vara stort. Just nu rullas ett fall i Borås upp där två unga tjejer sålt sex till män i Borås, Göteborg och Stockholm.

Har du erfarenhet av detta? Tipsa oss på p4sjuharad@sr.se - du kan vara anonym.

– Jag har uppfattat det som att de har sett det som ett lätt sätt att tjäna pengar. Det har inte varit något tvång inblandat men jag har också förstått att de ju inte har mått särskilt bra under den här tiden, säger åklagaren Martin Ekelin.

Det var i samband med en helt annan polisutredning, som rörde de två unga tjejerna, som det också kom fram att de hade sålt sex till män i Borås, Göteborg och Stockholm förra sommaren.

– De reste runt i landet, under några intensiva månader och hade kontakt med olika män, fortsätter åklagaren.

Kontakt med männen fick tjejerna på olika nätdejtingsajter, där de hade registrerat falska profiler. I förundersökningen berättar den yngre av tjejerna, då 16 år, hur hon och den andra tjejen åkte till Göteborg för att sälja sex till en man där.

"Den första som jag minns var en som hämtade upp mig och min kompis, Vi åkte typ bil ut till skärgården. Hon hade kommit överens om ett pris innan han hämtade upp oss. Men sen hade hon typ mens så jag fick gå iväg och ha typ sex med honom."

Tiotal män som köpt sex
Enligt åklagare Martin Ekelin ska minst ett tiotal män ha köpt sex av de unga tjejerna, då 16 och 18 år gamla, men det är bara en man - en 30-åring från Borås - som åtalats för brott.

– Det är såklart en plump i protokollet att vi inte har lyckats identifiera fler köpare. Det försöker vi alltid. På ett allmänt plan är det såklart också nedslående att se att det finns så många män som är beredda att köpa sex, säger åklagare Martin Ekelin.

Polisens utredare Tune Ikatti säger att det har varit svårt att identifiera fler köpare - de unga tjejerna har helt enkelt inte velat berätta vilka de har sålt sig till.

– Jag tror att tjejerna har velat skydda sig själva från uppmärksamheten, från att bli dömda av samhället, moraliskt. Då är det bättre att vara tyst om det.

Förutom den man som åtalats för sexköp har det också funnits misstankar mot en annan man, även han från Borås - men utredningen mot honom lades ned.
Ord stod mot ord, mannen förnekade, och eftersom det inte finns någon övrig bevisning, till exempel sms-konversationer eller chatt-loggar, lades misstankarna mot mannen ned.

Endast åtal mot en man
De unga tjejerna har alltså varit ganska knapphändiga i sina berättelser om vilka köparna är. Men i ytterligare ett fall, det gäller en man från Stockholm, har tjejerna lämnat uppgifter.
I förhör har de berättat om mannen utifrån utseende, ålder och även specifika uppgifter om hans yrke - sammantaget pekar det mot en viss person men han har inte förhörts av polisen.

Varför inte?

– Det finns inget som säger att de är just honom de har träffat, det kan vara någon annan som berättat så om sig själv. Vi har inget faktiskt underlag att gå på, säger Tune Ikatti, utredare vid polisen.

Skulle ni inte kunna höra honom och se hur han reagerar?

– Riktigt så jobbar inte polisen, ska man gå på en viss person - särskilt med tvångsmedel, måste man veta att det är rätt person.

Vad krävs för att ni ska ta in en person då?

– Som i det fallet med mannen som blivit åtalad: där finns fakta på att han har haft kontakt med tjejerna och det har också förekommit en medveten pengaöverföring, säger Tune Ikatti.

Sms som bevis
Det är alltså bara en person som åtalats i det här fallet, en 30-årig man från Borås. Bevisningen mot honom består bland annat i sms mellan honom och tjejerna, som polisen säkrat från mannens telefon. Via sms bestämdes mötesplatsen, oftast mannens lägenhet, och vad det skulle kosta.

I förhören har flickorna berättat att de kommit överens om att inte sälja sig för mindre än 1 500 kronor, att det skulle kosta mer om de var båda samtidigt men att det hände att de även sålde sig för 200 kronor.

– Man kan bara spekulera i hur tjejer som gör sådana här saker mår, varför de gör det, och vad det gör med dem i gränssättandet och också vad det gör med dem för framtiden. Jag tror att det ofta handlar om ett självskadebeteende, där man använder det här för att straffa sig själv, säger polisens utredare Tune Ikatti.


FAKTA: Unga som säljer sex

- I Ungdomsstyrelsens enkät 2012 svarade cirka 1,5 procent av ungdomarna att de någon gång haft sex mot ersättning. 

- Antalet som döms för att ha köpt sex är få. Enligt BRÅ anmäldes endast fem fall av köp av sexuell handling av barn i Västra Götaland förra året. 

- Ingen person dömdes för brottet det året i Västra Götaland.

Källor: Brottsförebyggande rådet och Ungdomsstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".