En panoramabild av Philaes landningsplats. På bilden har det gjorts en skiss av landaren som landningsteamet tänker sig att den kan ha landat. Bild: ESA/Rosetta/Philae/CIVA.
1 av 2
En panoramabild av Philaes landningsplats. På bilden har det gjorts en skiss av landaren som landningsteamet tänker sig att den kan ha landat. Bild: ESA/Rosetta/Philae/CIVA.
Philae har skickat den första panoramabilden från kometen.
2 av 2
Den första panoramabilden som Philae skickade från kometen. Foto: ESA
VETENSKAP

Kometlandaren kan vakna igen till sommaren

Ska inte ge upp hoppet
1:46 min

Landaren Philae fick knappt 60 timmar på sig att samla in uppgifter om kometen den landade på i förra veckan. Men, till sommaren kan den komma i gång igen.

Som beräknat tog batterierna slut för kometlandaren Philae efter knappt 60 timmar. 
Man hade ju hoppats att solpanelerna på landaren skulle ge den lite extra tid att jobba på, men efter att den hamnat i ett skuggigt läge så blev det inte så.

– Naturligtvis är det lite tråkigt. Men det är fantastiskt att det över huvudtaget gick att landa och att man har fått ner så mycket data från instrumenten ombord på landaren redan, säger Gabriella Stenberg-Wieser som är forskare på Institutet för rymdfysik i Kiruna.

Men hon menar att man inte ska ge upp hoppet om att landaren kan vakna till igen någon gång i framtiden.

– När kometen kommer närmare solen och det kommer mer solljus som träffar landaren, då är det möjligt att energin räcker för att  göra mätningar.

Gabriella Stenberg-Wiesersäger även att de första preliminära resultaten av det som hann samlas in, borde kunna komma innan jul.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".