Bil i omfattande snöoväder. Foto: Brian Peterson/TT.
1 av 4
Staffan Sävenfjord. Foto: Erika Larsson/SR.
2 av 4
Staffan Sävenfjord. Foto: Erika Larsson/SR.
Bild från stormen i november 1995. Foto: Sveriges Radio.
3 av 4
Bild från snöstormen i november 1995. Foto: Sveriges Radio.
Bild från stormen i november 1995. Foto: Sveriges Radio.
4 av 4
Bild från stormen i november 1995. Foto: Sveriges Radio.
VÄDER

Snöstormen som lamslog Västsverige

Staffan Sävenfjord: "Det här går åt helvete!"
2:53 min

På dagen för 19 år sedan drabbades Sjuhärad av en av de värsta snöstormarna i mannaminne. 70-årige Staffan Sävenfjord minns det vita väderkaoset.

Har du något speciellt minne av novemberstormen -95? Berätta här.

Den 17 November 1995 är ett datum som etsat sig fast hos boråsaren Staffan Sävenfjord. Då var han 51 år gammal, idag är han 70 år och minns stormen som om det var igår.

– Det var bara vitt utanför mitt hem. Det var nog en 70-80 centimeter snö som kommit bara under natten, säger han.

SMHI hade förvarnat men Staffan och många andra förväntade sig inte det som kom.

– Jag tänkte att det är nog inte så farligt. Det var länge sedan som man hade haft ett riktigt oväder i november så det var ingen som tog SMHI på allvar.

Insnöad i Sjötofta utan ström å värmen med min dotter på 6 månader.

Redan kvällen innan stormen tog Västsverige i sitt grepp märkte Staffan och de andra resenärerna på buss hundra från Göteborg att vädret försämrades. Resan hem till Borås, som normalt tar runt timmen, tog dubbelt så lång tid.

– Jag räknade till 35 bilar, varav 15 var långtradare som hade fastnat på Rv 40 när vi skulle åka hem. Busschauffören fick parera mellan bilarna och jag sa att det här går åt helvete men busschauffören körde lugnt och tog oss hem helskinnade, säger han.

Har du varit med om något liknande sedan dess?

– Nej, det har jag inte. Det drabbade ju oerhört många människor för hela bygden isolerades. Det är ju ganska ovanligt med sådana oväder så det kommer jag att minnas länge.

Bar ansvaret för snöskottningen vid posten i lilla Ljung. Det var inte mer än några meter från trottoaren fram till dörren men det tog några timmar att skapa en väg fram.
Precis när jag är klar stannar en bil till och ut kliver en liten glad man, går visslande min lilla väg med snöväggar som jag skapat fram till postens ytterdörr och sätter upp en lapp med "Stängt pga snöoväder".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".