Såhär ser cykeldäcken med dubbar ut. Foto: Adam Koskelainen
1 av 3
Såhär ser cykeldäcken med dubbar ut. Foto: Adam Koskelainen
Fredrik Lindström är cykelhandlare i Borås. Foto: Adam Koskelainen
2 av 3
Fredrik Lindström är cykelhandlare i Borås. Foto: Adam Koskelainen
Dubbdäck till en cykel Foto: Adam Koskelainen
3 av 3
Dubbdäck till en cykel Foto: Adam Koskelainen
TRAFIK

Fler cyklar med dubbdäck på vintern

Cykelhandlare: Utgå från plånboken
1:30 min

Snart är vintern här med frost och snö, men det verkar inte stoppa de mest inbitna cyklisterna. De senaste åren har dubbdäck på cykeln blivit vanligare.

Fredrik Lindström är cykelförsäljare i Borås och han tror att den ökade användningen av dubbdäck är en naturlig fortsättning på att cykling blivit allt mer populärt.

– Framför allt de sista åren har det väl kommit allt mer och mer. Det är hela den här cykelboomen, att folk skall cykla och använder sin cykel som transportmedel. Då provar man det även vintertid.

Att cykla med dubbade däck jämfört med vanliga är ingen större skillnad menar Fredrik Lindström, förutom att det kan vara en aningen tyngre samt att det tjuter lite mer om däcken på bar asfalt.

– Kör du mot asfalt så blir det precis som på bil, man hör dubbarna som går. Det blir lite mer rullmotstånd i det hela. Annars är det ingen större skillnad, mer än att du får ett bättre grepp.

Finns det något man bör tänka på om man funderar på att skaffa dubbdäck?

– Om man skall lägga på däcken själv, så bör man tänka på det praktiska så att de inte blir för breda. Så att allt får plats. Vad gäller märken, nej. Titta på plånboken då, vad man är villig att betala.

Mer: TEST - dubbdäck till cykeln

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".