Alliansen i Borås. Foto: Madeleine Korneliusson.
1 av 3
Alliansen i Borås. Foto: Madeleine Korneliusson.
De rödgröna i Borås. Foto: Madeleine Kornelisson.
2 av 3
De rödgröna i Borås. Foto: Madeleine Kornelisson.
Borås stad
3 av 3
Foto: P4 Sjuhärad
SAMMANBROTT I BORÅS

Gapet har ökat mellan blocken

Olsson (S): Inte rimligt att utesluta Vänsterpartiet
1:33 min

Det blir inga förhandlingar mellan Alliansen och de rödgröna i Borås. Allliansen ställde fyra krav men de rödgröna kunde bara acceptera ett.

På tisdagen möttes representanter för de rödgröna partierna och Alliansen i Borås för att försöka hitta en lösning på det låsta läget efter valet.

Förhoppningarna var att partierna skulle komma överens om hur kommunen ska styras i framtiden, men förhandlingarna hann knappt börja i Borås stadshus förrän de bröt samman.

– Allt är mycket tråkigt. Det handlar om ett maktspel från Alliansens sida, de är inte intresserade av att lösa den här knuten, säger Ida Legnemark (V).

Fyra krav
Alliansens krav innebär att de endast vill förhandla med S och MP och att Vänsterpartiet hålls utanför ledande poster. De vill också ha majoritet i de nämnder och bolag där SD är vågmästare, samt att makten flyttas från kommunstyrelsen till kommunfullmäktige.

Ulf Olsson (S) säger att man bara kan acceptera det sistnämnda av kraven och att man inte kommer att tillåta att Sverigedemokraterna har en vågmästarroll. 

– Det är inte är rimligt att vi inte ska få samarbeta med ett parti som vi gjort de senaste tjugo åren. Inte heller att införa ett förbud för vänsterpartiet att inneha presidieposter, säger han och fortsätter

– Oppositionen ska inte heller tillsätta majoriteter i nämnder och styrelser. Där är vi är beredda att göra en överenskommelse där vi förpliktigar oss till att aldrig låta SD avgöra viktiga frågor.

Fortsätter förhandla
I december ska budgeten klubbas igenom. Tills dess håller Ulf Olsson dörrarna öppna för förhandling.

– Vi kommer ändra fram till att klubban faller i för budgeten att göra allt som står i vår makt att fortsätta förhandlingen, sedan får vi se hur det går, säger han.

Det moderata oppositionsrådet Annette Carlson, menar att Alliansens fyra krav är rimliga och att det är olyckligt för Borås framtid att Socialdemokraterna och Miljöpartiet inte vill släppa taget om Vänsterpartiet.

– Eftersom Vänsterpartiet står så långt ifrån oss allianspartier inom framförallt synen på företagande. Det gör att det är väldigt svårt att föra förhandlingar med det partiet i dagsläget, säger hon.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".