Författaren Caroline Engvall har skrivit flera böcker om unga som säljer sex. Foto: Johan Almblad
Författaren Caroline Engvall har skrivit flera böcker om unga som säljer sex. Foto: Johan Almblad

"Vuxenvärlden orkar inte ta i det"

Caroline Engvall: "Våga fråga"
4:50 min

Samhället vill helst inte se problematiken med unga som säljer sex, det menar journalisten Caroline Engvall som skrivit flera böcker om ämnet.

–  Jag upplever att vuxenvärlden inte riktigt vågar eller orkar snappa upp vad de här barnen berättar mellan raderna, eftersom det är så jobbiga historier, säger Caroline Engvall.

Det var i egenskap som chefredaktör för ungdomstidningen Frida som journalisten Caroline Engvall fick kontakt med en ung tjej som sålt sex. Den kontakten resulterade i boken "14 år till salu" - och efter den var det många andra i liknande situation som hörde av sig och berättade sina historier.

Tungt bagage
Även om alla har sin unika berättelse finns gemensamma nämnare bland de unga som säljer sex, menar Caroline Engvall.

– I de allra flesta fall ligger det någon form av sexuellt övergrepp i bakgrunden, men det behöver inte vara det. Det kan också vara något svårt trauma som en skilsmässa i familjen till exempel så att det ligger någon form av bagage i bakgrunden som man då försöker hantera på det här sättet. Och det här kan vara väldigt svårt för vuxenvärlden att förstå, säger Caroline Engvall.

Hon säger också att signaler att titta efter kan vara att någon börjar missköta skolan, sin hygien eller helt plötsligt har mer pengar att röra sig med. 

Både att köpa och sälja sex är tabubelagt, hur ska man förstå att någon ändå går över gränsen och säljer sig?

--
För en del unga innebär det ändå faktiskt något positivt i början. Man får någonting man behöver, pengar, närhet eller bekräftelse. Men förr eller senare dyker det kanske upp ett tillfälle där man inte har den kontrollen som man trodde sig ha i början, säger hon och fortsätter,

– Det kanske dyker upp fler personer till den här träffen än vad man var beredd på och då kan det vara svårt att backa.

Stort mörkertal
Hur många unga som säljer sex är svårt att säga. I Ungdomstyrelsens enkät från 2012 svarade cirka 1,5 procent av ungdomarna mellan 16 och 25 att de någon gång haft sex mot ersättning. Jämförelsen med antalet anmälda brott vittnar om ett stort mörkertal.

Och det är inte så konstigt, för det här är något som varken köpare eller säljare har något intresse av att berätta, säger journalisten och författaren Caroline Engvall.

– Man brukar säga att det är en i var tredje klass, och att det är fler killar än tjejer. Det är ett svindlande antal och många vågar inte berätta eftersom man lägger all skuld på sig själv.

Caroline Engvall menar att det är viktigt att vuxenvärlden inte blundar för de signaler som unga som säljer sex skickar ut.

– Vuxna som jobbar med unga måste få in den här frågan som en slags rutin. Vi är väldigt duktiga på att fråga om våld i nära relation och liknande men inte den här frågan om sex - som är känslig. Det är ett stort och svårt ämne att ta tag i och då kan det vara lättare att inte fråga alls.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".