Evelina Myrbäck och Skoob Salihi kramas. Foto: Susanna Wictorzon/Sveriges Radio.
P4 Västs Evelina Myrbäck och Skoob Salihi kramas. Foto: Susanna Wictorzon/Sveriges Radio.

Kramen är vanligaste sättet att hälsa på

Kramexperten: Så kramas du rätt
2:23 min

Gillar du att kramas? Enligt en Sifo-undersökning som Svenska Dagbladet gjort är en omfamning numera det vanligaste sättet att hälsa på vänner och bekanta.

– Kramen har alldeles uppenbarligen blivit väldigt vanlig, det är verkligen en kulturförändring, säger Toivo Sjörén som är chef för Sifos opinionsundersökningar till SvD. 

Bor du dessutom i södra eller mellersta Sverige är chansen större att du kramar dina bekanta när ni ses, de svenskar som bor i norr är inte lika glada i kramkontakt enligt undersökningen. 

Kramen har positiva effekter både för den som ger och tar emot kramen. 

– Man blir mer lugn, avspänd och till och med blodtryck och puls kan sänkas, det menar Maria Rönnerhag universitetsadjunkt på Högskolan Väst och som kan det här med kramar. 

Men kramar är ingen universalmetod för att må bra. 

– Det kan vara negativt om inte den personen som man möter med en kram vill ha en kram. Då kan nog effekterna bli mer positiva än negativa, säger Maria Rönnerhag. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".