Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Prostitution på en gata i Sverige. Foto: Scanpix.
Prostitution på en gata i Sverige. Foto: Scanpix.
VÄSTRA GÖTALAND

"Fritt fram att köpa sex" - knappa resurser mot prostitution

Mats Paulsson: "Näst intill fritt fram"
1:37 min

Att köpa sex i Västra Götaland är ett brott som i princip är riskfritt. Det menar Mats Paulsson, chef för polisens grupp mot människohandel. 

– Det vore förmätet att påstå att det arbetas speciellt aktivt på området, det skulle vara gatuprostitutionen i Göteborg då. Där får man skylla sig själv om man är så korkad att man köper, för övrigt är det nästintill fritt fram, säger Mats Paulsson, chef för Västra Götalandspolisens grupp mot människohandel.

Idag rapporterade vi om fallet med två tonårstjejer i Borås, den yngsta 16 år, som sålt sex till dryga tiotalet män via nätet. Det hela uppdagades av en tillfällighet.

Polisen i Borås bedriver inget särskilt arbete mot prostitution och Västra Götalandspolisens speciella grupp mot människohandel, där Mats Paulsson är chef, har legat nere i 1,5 år - för att istället utreda skjutningarna i Göteborg.

– Det är frustrerande naturligtvis, för vi vet att det pågår och vi får mycket information och tips och så får vi hela tiden be om ursäkt och säga att vi inte har möjligheten att gå vidare med det, säger han.

I Stockholm jobbar polisen aktivt på nätet för att just hitta unga som säljer sex, och det är något som varit på gång i Västra Götaland också men lagts på is.

– Vi hade långt gångna planer på att jobba så här också, vi tycker det behövs men så har det inte blivit, säger Mats Paulsson.

Varför satsar ni inte resurser på det här?

– Jag vet egentligen inte, säger han.

Nytt sätt att arbeta
Den modell som Västra Götaland tittat på används alltså redan i Stockholm. Sedan i våras jobbar en grupp med både poliser och socialsekreterare tillsammans ute på fältet med att hitta unga personer som säljer sex.

Malin Andersson, socialsekreterare i gruppen, menar att fördelarna är att man samlat olika professioner i en och samma grupp.

– Överhuvudtaget när det gäller ungdomsärenden så kan socialtjänsten och polisen få nytta av att samarbeta bättre, istället för att jobba i parallella spår så samverkar vi om en och samma person, säger hon och fortsätter,

– Vi kan till exempel prata med personen vid olika tillfällen och få en mer samlad bild av problemen, säger Malin Andersson och menar vidare att hon som socialsekreterare kan stå för tryggheten i mötet med den unga personen som säljer sex.

Dödsskjutningar prioriteras
Sven Ahlbin, chef för Länskriminalen i Västra Götaland ger en förklaring till varför det ser ut som det gör.
– Vi har inte kunnat ta tag i det här eftersom vi har varit tvungna att göra andra prioriteringar där det handlar om dödligt våld. Tyvärr så är det så verkligheten ser ut, säger han och fortsätter,

– Jag tycker det är angeläget att vi verkligen tar ett nytag om detta nu så jag kommer att ta det med mig framöver.

Viktigast är att hitta dem
Vilka metoder Stockholmsgruppen använder sig av för att hitta de unga sexsäljarna vill Malin Andersson inte berätta, eftersom det kan försvåra arbetet. Men avgörande är att överhuvudtaget hitta dem, säger hon. Och efter det handlar det om att få in den unga personen på ett nytt spår.

– Det första vi gör är att lugna och trösta, sedan att kontakta föräldrar och socialtjänsten i flickans kommun. Och ta reda på varför man säljer sex, erbjuda hjälp och sedan också stötta föräldrarna, säger Malin Andersson. 

Sedan starten i våras har Malin Andersson varit i kontakt med 13 unga tjejer under 20, den yngsta 14 år. En del av dem har man fått att sluta sälja sig men några har också fortsatt.

– Det handlar väldigt mycket om bekräftelsen, speciellt bland de yngsta, att bli sedd. Att någon tycker att man är sexig och snygg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".