Flaggan är svart och det står skrivet med vita arabiska bokstäver på den.
1 av 2
Så här se IS flagga ut. Bild: Wikimedia Commons.
Sven-Johan Dahlstrand. Foto: Maria Hansson/SR
2 av 2
Sven-Johan Dahlstrand, enhetschef inom social resursförvaltning i Göteborg. Foto: Maria Hansson/SR

Borås saknar plan mot rekrytering in i extremism

Göteborg: Har lyckats hindra ett fåtal individer
5:39 min

Trots att unga boråsare dött i strider i terrorgrupper har Borås stad inget arbete igång för att förhindra att nya ansluter sig till våldsbejakande extremism.

Den senaste tiden har uppmärksamheten varit stor kring de unga svenskar som lockats att åka till krigsområden för att strida. Även från Borås har ungdomar rest och dött i stridsområden men Borås stad har inget arbete för att kartlägga och motverka att människor åker.

I Göteborg jobbar social resursförvaltning med frågan.

– Vi i staden har ju ett ansvar för våra medborgares liv och hälsa och även för att de inte begår brott, säger Sven-Johan Dahlstrand som är enhetschef inom social resursförvaltning och arbetar med brottsförebyggande samordning.

– Vi har ju haft förhållandevis många från Göteborg som har rest, vi pratar cirka 16 personer som har avlidit. Det gör att det blir en aktuell fråga för vi har ett fenomen som kostat 16 människoliv och det måste vi förhålla oss till på något sätt.

Nätverk motverkar
Uppgifterna är osäkra kring hur många som åkt utomlands för att strida.
För ett par år sedan dog två boråsare i Syrien då de stred för en al-Qaida-lierad grupp, men till skillnad från Göteborg har Borås stad inte initierat något arbete för att förhindra att folk åker.

Det är svårt att identifiera de som befinner sig i riskzonen för att åka och ansluta sig till terrorstämplade grupper, men genom att knyta kontakter med personer som har stora nätverk har man i Göteborg ändå lyckats hindra några att åka.

– Det finns några fall som jag känner till där vi lyckats hindra ett fåtal individer. Det handlar om att man kunnat identifiera dem och tillsammans med deras familjer gjort insatser då.

Olika reseorsaker
I Göteborg arbetar man fram en strategi för hur man ska hantera de som vill åka, hur man stöttar anhöriga till de som åkt och hur man ska hantera de som återvänder och som kanske är traumatiserade eller har begått krigsbrott.

Sven-Johan Dahlstrand påpekar dock att det inte finns någon enhetlig lösning för att hindra alla från att åka till krigsdrabbade områden, bland annat eftersom anledningarna till att människor reser varierar.
En del har rest till Syrien med syftet att strida mot den syriska regimen medan andra rest för att stötta IS. Dessutom finns det människor som åker enbart för att strida mot terrorgrupperna, bland annat finns det exempel på boråsare som rest för att stötta kurderna i irakiska Kurdistan.

Säpo ser resorna som ett nationellt problem och vill inte utmåla någon ort som mer problematisk än någon annan. Men de uppger att den här frågan prioriteras högt eftersom de som ansluter sig till våldsbejakande extremistiska miljöer förutom att lockas in i en miljö där de riskerar sina egna liv även riskerar att utgöra hot på hemmaplan.

Fråga för hela samhället
Sven-Johan Dahlstrand säger att en del i att få människor att inte dras in i våldsbejakande extrema miljöer är att bygga ett inkluderande samhälle, men att det inte alltid hjälper heller om man vill hindra alla från att åka. En del reser helt enkelt för att stötta sina anhöriga.

Har ni dragit några lärdomar i ert arbete som andra kommuner kan dra nytta av?

– Jag tror att det är viktigt att man funderar över vilket ansvar som ligger på vilken myndighet och att man gör den här bilden ihop med ansvariga myndigheter. Man måste ha med sig civilsamhället, trossamfunden, föreningar, familjer och anhöriga för det här är en uppgift som inte kommunen själva kan lösa och hantera.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".