Förskola. Foto: Jens L' Estrade/TT.
En förskola. Foto: Jens L' Estrade/TT.

Pappa anmäler Borås efter sexbrott på förskola

Borås kommun tystade ner att en förskolepraktikant misstänktes ha utsatt flera barn för sexbrott. Det menar en förälder som nu gått till Skolinspektionen.

Pappan till en av de utsatta barnen har gjort anmälan. Han pekar på en rad brister som kommunen har gjort sig skyldig till.

I brevet till Skolinspektionen skriver pappan att hans barn berättat saker hemma som gjort att de fått misstankar om att inte allt stod rätt till. De vände sig då till förskolans ledning med uppgifterna.

Även om praktikanten blev ett polisärende så spreds inte informationen vidare utan det hela tystades ner. Personal gick på semester, föräldrar fick ingen information och barn som kan ha blivit utsatta fick inte den uppmärksamhet de behövde.

"De myglade och tystade ner händelsen" menar pappan.

Först tre månader efteråt, i samband med att mannen åtalades och händelsen uppmärksammades av P4 Sjuhärad och andra medier, så agerade kommunen.

Informationen var ändå inte bra tycker pappan. Han menar att man från ledningen skyllt på varandra under hela tiden.

"De har fullständigt skitit i oss totalt" skriver pappan.

Sedan tidigare granskar kommunens egna revisorer händelsen och praktikanten står inför rätta. Borås har också begränsat möjligheten för att ta in praktikanter på stans förskolor.

Senast på fredag ska kommunen ha kommit in med ett svar till Skolinspektionen om hur de agerat .

En sista rättegångsdag mot praktikanten hålls den 28 november.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".