Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg.
1 av 3
Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg.
Boutredaren Anna-Lena Kollberg och Christian Larsson på Halmstads Begravningsbyrå. Foto: Henrik Martinell / Sveriges Radio
2 av 3
Boutredaren Anna-Lena Kollberg och Christian Larsson på Halmstads Begravningsbyrå. Foto: Henrik Martinell / Sveriges Radio
Ulf Lernéus är förbundsdirektör för Sveriges Begravningsbyråers Förbund, SBF. Foto: Pressbild
3 av 3
Ulf Lernéus är förbundsdirektör för Sveriges Begravningsbyråers Förbund, SBF. Foto: Pressbild

Begravningsbyårer går knackigt när rekordfå dör

"Aldrig haft så mycket samtal från våra byråer"
2:06 min

Ungefär var sjätte begravningsbyrå i landet går med förlust. Det beror bland annat på att det i år dör lika få människor som det senast gjorde för 40 år sedan.

En som märker av de låga dödstalen är Christian Larsson på Halmstad Begravningsbyrå.

– Det har varit en liten minskning i år på antalet dödsfall och det känner vi nog av allihopa. Det är mindre att göra för vår del och självklart blir det en minskad omsättning.

Många oroliga
Om årets trend fortsätter kommer dödstalen i landet vara nere på samma nivå som de var senast 1977, det visar siffror från Statistiska Centralbyrån. Minskningen beror på en kombination av faktorer, bland annat på att färre röker och att influensan i år varit relativt mild. Och för de allra flesta är sjunkande dödstal en glädje, men för begravningsbyråerna är det ett problem.

Ulf Lernéus är förbundsdirektör för Sveriges Begravningsbyråers Förbund och han märker tydligt att många byråer nu har det väldigt tufft ekonomiskt.

– Jag har nog aldrig under något år tidigare haft så mycket samtal från våra byråer. Man har funderingar på hur man ska agera framöver både vad gäller sin kostnadssituation och sin personalsituation, säger Ulf Lernéus.

Snart uppåt igen
Så mycket som var sjätte begravningsbyrå gick med förlust förra året, enligt kreditupplysningsföretaget UC. Ulf Lernéus beskriver de låga dödstalen i år som "extrema", men säger att det enligt statistiken snart kommer vända igen.

– Runt år 2019-2020 vet vi att det kommer förändra sig, men den förändringen kommer ske väldigt sakta, säger Ulf Lernéus.

Men förlusterna beror inte bara på de låga dödstalen, utan även på en kraftig överetablering på marknaden. Det är fler byråer i södra och västra Sverige och därmed hårdare konkurrens i de områdena.

– Blir det för många aktörer så blir det ju till slut så att några kommer få lägga ner, säger Christian Larsson på Halmstad Begravningsbyrå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".