Mohammad Saadoun, Thi Phuong Tran och Eva Aspman.
Mohammad Saadoun, Thi Phuong Tran och Eva Aspman. Foto: Madeleine Korneliusson/SR.
BORÅS

Inga fler utanförskapspengar till Hässleholmen

Projektledaren: Det går inte bara avbryta något som går bra
1:39 min

Det blir inga fler statliga extrapengar för att minska utanförskapet på Hässleholmen i Borås. Det har den nya regeringen bestämt. 

Det så kallade Urban 15 projektet - där totalt 200 miljoner kronor har fördelats på 15 utsatta stadsdelar runtom i landet - får inget fortsatt stöd av den nya regeringen.

Det två år långa projektet har i Hässleholmens fall hittills inneburit 5,3 miljoner i extra pengar för att minska arbetslösheten, minska antalet invånare med försörjningsstöd och öka antalet elever som är behöriga till gymnasiet.

Mohammad Saadoun är projektledare för Urbant utvecklingsarbete på Hässleholmen, där cirka 50 personer har fått kombinera studier hos Vuxenutbildningen med deltidsarbete inom vård och omsorg, storkök eller fastighetsskötsel.

I december i år kommer dom sista projektpengarna som ska användas under 2015. Vad som händer sen är inte helt klart.

Mohammad Saadoun säger att man kommer man att fortsätta med projektet ändå och stötta de individer som behöver stöttning, även om man ännu inte vet i vilken omfattning det blir.

– Det går inte bara att avbryta något som går bra. Vi kommer att försöka utveckla och hjälpa de individer som är med i projektet efter de förutsättningarna vi har nästa år, säger han och fortsätter,

– Självklart önskar vi att även den nya regeringen hade valt att avsätta pengar för fortsatt arbete.

Thi Phuong Tran är en av dem som har fått kombinera studier med att arbeta halvtid på äldreboendet Våglängdsgatan 153.

– Jag är nöjd med utbildningen och tacksam för att jag har jobbat. Jag vill fortsätta så i framtiden eftersom det förbättrar för mig och min familj, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".