Foto: Erika Larsson/SR.
Foto: Erika Larsson/SR.

Hon lurades på lägenhet i Göteborg

Therese: Jag tog det väldigt hårt
1:45 min

Therese Gustafsson från Örby är en av de 50-tal personer som lurades på en lägenhet av en 29-årig kvinna från Västsverige.

Det var på nätet som Therese Gustafsson fick syn på en annons om en hyreslägenhet på Hisingen. En etta som skulle hyras ut i andra hand.

Eftersom hon hört att andra blivit lurade var hon försiktig, men efter att ha träffat den 29-åriga kvinnan och skrivit kontrakt kände hon sig trygg. Hon betalade depositionen på en månadshyra som kvinnan ville ha.

– Hon kändes väldigt seriös. Frågade om min ekonomi och berättade att hon skulle hyra ut i andra hand då hon fått jobb som ekonom i Stockholm, säger hon.

Fem dagar innan inflyttningen fick Therese ett sms där kvinnan förklarade att hon inte fick hyra ut lägenheten i andra hand för sin hyresvärd. Pengarna skulle Therese få tillbaka, men efter flera månader av ursäkter och undanflykter hade fortfarande inget hänt.

– Jag tog det väldigt hårt. Jag var så glad eftersom bostadsbristen är så stor i Göteborg och hade handlat möbler och såg fram emot att inreda. Jag förstår inte att någon kan göra såhär.

Therese är inte ensam. Den 29-åriga kvinnan har lurat ett 50-tal personer på uppemot 300 000 kronor totalt, och för det har hon dömts till ett års fängelse av Göteborgs tingsrätt för grovt bedrägeri. Den domen har nu fastställts av Hovrätten.

Enligt domen ska Therese Gustavsson få 4 500 i skadestånd.

– Jag vet inte om jag ser pengarna igen, men det har jag slutat tänka på. Bara hon inte lurar fler som är i en liknande situation.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".