Borås kommunbiolog Jenny Pleym. Foto: Niclas Odengård.
Borås kommunbiolog Jenny Pleym. Foto: Niclas Odengård.

Nya vägar skapar fler viltolyckor

Jenny Pleym: Oroväckande i Borås
1:30 min

Viltolyckorna skulle bli färre om man planerade smartare när nya vägar byggs. Det menar Borås kommunbiolog som hittat nya ställen där det kommer ske olyckor.

Som P4 Sjuhärad berättat har viltolyckorna i Sjuhärad ökat dramatiskt senaste fem åren. Bland annat har rådjursolyckorna sexdubblats bara det senaste året.

Främst sker ökningen i tätorter, och det är ingen tillfällighet enligt Borås kommunbiolog Jenny Pleym. 

– Om det enda sättet att ta sig fram är att gå där bilar och människor är - då får vi konflikter.

Enligt henne är felet vårt eget, och därför är det väldigt lätt att få ned olycksstatistiken.

– Man måste tänka på var det vilda ska ta sig fram när man bygger infrastruktur och annat. Men det kostar ju, lika mycket som det kostar att bygga broar för människor och bilar.

Jenny Pleym pekar nu ut flera områden i Borås där människan riskerar att hamna i ännu mer konflikt med naturen.

– Det finns flera områden kring Borås där det finns utpekat viktiga gröna korridorer - ändå finns planer på olika typer av bebyggelse som proppar igen det sista hålet.

– För mig känns det väldigt oroväckande med nya industriområdet Nordskogen (öster om Sjöbo) och det nya bostadsområdet Tosseryd (öster om fristadvägen). 

Jenny Pleym nämner även Brämhult där det enligt henne ska byggas en förskola i en av de sista korridorerna som finns för vilt.

– Ett tredje ställe är att man vill bygga ut Hennes och Mauritz på Hulta. Där vill man ta lite i ett grönområde, just vid en av de få broarna över 40:an.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".