Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Foto: Pawel Flato/TT.
Foto: Pawel Flato/TT.
SJUHÄRAD/SVENLJUNGA

Skriande brist på socialsekreterare

"Det är tungt och man får inte stöd"
1:32 min

Svårt att rekrytera och svårt att få folk att stanna kvar. Handläggare av barn- och ungdomsärenden är en bristvara på landets socialförvaltningar. Det visar en granskning av P1-programmet Kaliber och P4.

Flera av kommunerna i Sjuhärad har just nu vakanser på socialförvaltningarnas enheter för barn- och ungdomsärenden.

Svårt jobb
Enligt Gunilla Bothén på Sjuhärads kommunalförbund ligger den stora svårigheten framför allt i att få folk att stanna kvar. Varför det är så finns det flera orsaker till, menar hon.

– Det är ett tungt jobb, det är inte vad man tänkt sig, och man får inte tillräckligt stöd för att klara arbetet. Många är dessutom unga och nya i jobbet och så kommer man in i jättesvåra familjeproblem, säger Gunilla Bothén.

På Sjuhärads kommunalförbund är man väl medveten om problemet och har startat ett samarbete för att underlätta rekryteringen i framtiden. Vakanser och brist på kontinuitet är något som får konsekvenser för utsatta barn och ungdomar.

– Det klart, är det många som är nya i personalen är risken att något bli borttappat eller faller mellan stolarna större. Självklart är det så, säger Gunilla Bothén.

Svenljunga anmälde sig själv
En kommun som lidit av underbemanning är Svenljunga. I början av året var det så illa att kommunen anmälde sig själv till Inspektionen för vård och omsorg, IVO - detta efter att bristen på personal lett till att ärenden dragit ut på tiden.

– Det är jättejobbigt för naturligtvis vill vi inte att det ska uppstå några sådana problem. Barn som far illa, far verkligen illa innan det kommer så långt att socialförvaltningen blir inkopplad. Då är det verkligen viktigt att vi kan göra utredningen så fort som möjligt, säger Barbro Johansson (C), ordförande i socialnämnden i Svenljunga.

Kommunerna i Sjuhärad har nu tagit ett samlat grepp för att underlätta rekrytering framöver.

Gunilla Bothén på kommunalförbundet menar att det kan behövas stora förändringar i hur arbetet är organiserat i framtiden. Ett förslag är att handläggare i mindre kommuner, där enheterna är små, jobbar mer tillsammans i grupp.

– Så att man inte blir så ensam som utredare i de här ärendena.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".