Taekwondo-SM i Borås stympas - inga domare

Taekwondo har haft problem med att ledare och deltagare varit hotfulla och våldsamma mot domare. Nu ställs merparten av SM i Borås in efter domarbrist.

Taekwondo-SM hålls i Borås den 6 december, men nu är det klart att större delarna av tävlingarna ställs in. Förbundet har inte lyckats få tillräckligt många domare att ställa upp.

– Vi kan inte garantera ett bra arrangemang, säger förbundsordföranden Emir Dizdarevic till P4 Sjuhärad

Taekwondosporten har dragits med problem länge. Förbundets domarkommitté har tidigare upplösts efter interna konflikter, och det finns fall där ledare och deltagare varit hotfulla och våldsamma mot domare.

I tävlingen i Borås är det själva kampdelen som kallas Kyorugi som ställs in. Den mindre uppvisningsdelen av taekwondo, kallad Poomsae, kommer att genomföras som planerat.

Arrangörsklubben i Borås hade räknat med cirka 300 deltagare, men nu kan den siffran sluta på cirka hälften.

Taekwondoförbundet jobbar nu med att kunna säkerhetsställa att tävlingar inte ska behöva ställas in i framtiden. Idag saknas tydliga riktlinjer och rutiner för tävlingsverksamheten.

Bland annat kommer man hålla en verksamhetskonferens för att komma tillrätta med problemen inom förbundet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".