Philadelphiabullar med smak av pepparkaka. Foto: Niclas Odengård.
Philadelphiabullar med smak av pepparkaka. Foto: Niclas Odengård.
RADIOKOCKEN 21/11-14

Philadelphiabullar med smak av pepparkaka

Radiokock Ann Hansson siktar in sig på julsmaker i dagens recept - Philadelphiabullar med smak av pepparkaka.

Ca 30 st.

Bulldeg

  • 25 g jäst
  • 3 dl mjölk, ljummen
  • 75 g smör, rumsvarmt
  • ½ dl strösocker
  • 1 nypa salt
  • 7–8 dl vetemjöl
  • Fyllning
  • 75 g smör, rumsvarmt
  • 100 g Philadelphiaost
  • 1 ½ dl florsocker
  • 1 ½ msk pepparkakskrydda

Garnering

  • 1 uppvispat ägg
  • pärlsocker
  • flagad eller hackad mandel
  1. Börja med degen. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med lite av mjölken.
  2. Tillsätt resten av mjölken, smör, socker, salt och vetemjölet lite i taget. Blanda till en ganska kladdig deg.
  3. Strö lite mjöl över degen och låt jäsa under bakduk i 40 minuter.
  4. Tryck ut degen i en långpanna, ca 25*30 cm. Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter.
  5. Sätt ugnen på 200°. Blanda ihop fyllningen och lägg den i en spritspåse.
  6. Gör ca 30 hål i degen med mjölat finger och spritsa ner fyllning i varje hål. Om du inte har någon spritspåse fungerar det även att fördela smeten med två teskedar.
  7. Pensla ägg över kakan och strö över pärlsocker och mandel.
  8. Grädda mitt i ugnen i 18-25 minuter. Låt svalna något och skär sedan i rutor.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".