Foto: Erika Larsson/SR.
1 av 4
Foto: Erika Larsson/SR.
Foto: Erika Larsson/SR.
2 av 4
Foto: Erika Larsson/SR.
Raymond Husac. Foto: Erika Larsson/SR.
3 av 4
Raymond Husac. Foto: Erika Larsson/SR.
Foto: Erika Larsson/SR.
4 av 4
Foto: Erika Larsson/SR.
SPORT

King of the ring - boxning i Boråshallen

Arrangör: Det blir dunderfighter
5:42 min

Idag drar Nordens största boxningsturnering igång i Boråshallen. Just nu håller man som bäst på att väga in boxare från hela världen. 

Runt 370 manliga boxare är på plats i Boråshallen och redo att göra upp om vinnarbältet i boxningsturneringen "King of the ring".

Förra året vann norska Glodie Eneste och det blir tufft för honom att hålla enligt Raymond Husac, mannen bakom turneringen.

– Det är ett mycket bättre startfält i år och han kommer att få kämpa för att behålla titeln. Det blir tufft för honom, det gör det, säger han.

Två turneringar
Raymond Husac har en bakgrund som tränare i boxningsklubben Ymer men startade sedan sin egen klubb, BK Rebell. År 2009 startade han också turneringen "Golden girl" för damer som sedan, på begäran av de manliga boxarna, också ledde till att "King of the ring" kom till.

Nu är båda turneringarna etablerade och lockar amatörboxare från hela världen.

– Det är årets största turnering för män i hela Norden. Att det kommer boxare från England och Danmark och så gör att nivån höjs rejält, säger Raymond Husac.

Hur är boxningskulturen i Borås?

– Vi har en väldigt anrik klubb i Borås i Ymer och min egen klubb, så vi har bra boxare, det har vi. Men Borås är nog mer en fotbollsstad.

Invägning under dagen
Förmiddagen och eftermiddagen är vigd åt invägning för boxarna och matcherna drar igång först efter klockan 17.00 idag.

– Nu kollar vi så att alla väger som de ska i sin viktklass och sedan blir det läkarundersökning så att alla är fit for fight, och är de inte det så får de inte starta, säger Raymond Husac.

Det gäller att väga exakt så många kilo som den viktklassen man tävlar inom, något som inte är fullt så lätt.

– Det är en av världens svåraste disciplinära sporter skulle jag säga men det gäller att äta rätt och träna rätt.

Tre ringar
Under dagen byggs tre boxningsringar upp inne i Boråshallen för att kunna ge plats åt alla deltagare att fightas. 

Den första matchen börjar klockan 17.00 och hela turneringen håller på till och med söndag kväll. Imorgon hålls huvudeventet, elitgalan, klockan 19.00 i Boråshallen.

– Då är det en ring som gäller, nedsläckta lampor med ljus på boxarna och bältesbärare och hela skiten. då blir det show och då är jag inte arrangör, utan då stänger jag av mobilen och är en i publiken, säger Raymond Husac.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".