Anna-Karin Schön, projektchef Borås Energi och Miljö. Foto: Pär Sandin
Anna-Karin Schön, projektchef Borås Energi och Miljö. Foto: Pär Sandin
SOPSORTERING

Boråsare frågas ut om framtidens sopsortering

Borås Energi: Vad tänker boråsarna?
1:38 min

Snart kan den svarta påsen bli en papperspåse, och soporna kan sorteras redan utanför dörren. Utvalda boråsare kommer snart att ringas upp om hur de vill sopsortera i framtiden.

I januari börjar Borås kommun att ringa upp slumpvis utvalda boråsare för att höra hur dom ser på sopsorteringen. Vill dom ha sopsorteringen vid fastigheten eller kanske vid affären, eller som nu där man sorterar en del vid återvinningsstationer.

– En lösning är fyrfackssystem, då har man två stora kärl med fyra fack i varje där man sortera utanför dörren hemma, säger Anna-Karin Schön som är projektchef på avdelningen för strategiska utveckling vid Borås Energi och Miljö.

Ett stort problem som man måste ta hänsyn till är problemen kring rötning. Just ny bygger Borås  ytterligare en rötningsanläggning. Den rötningsanläggning som invigdes för åtta år sedan är i så dålig kondition att den producerar för lite biogas på grund av att plastrester från de svarta påsarna förstör rötningsprocessen. Därför finns det planer på att istället införa papperspåsar.

– Det är många kommuner som inför papperspåsar. Vi är inte emot det, men det är många frågor vi måste få svar på innan vi bestämmer oss för det, Anna-Karin Schön.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".