Marcus Gustafsson - lastbilschaufför från Göteborg. Foto: Peter Elvemo.
1 av 2
Lastbilschauffören Marcus Gustafsson stod still idag. Foto: Peter Elvemo.
Lastbilar kör på E4:an vid Örnsköldsvik.
2 av 2
Foto: Anna Ahlström

Lastbilschaufförer stannar i protest

Chauffören Marcus: Inte juste - vi konkurreras ut
3:36 min

12.00 parkerade många lastbilsförare landet runt sina bilar vid vägkanterna. De protesterar mot att en utländsk förare med falskt körkort och pass friats av tingsrätten.

Klockan 12 varje dag och natt fram till jul ska lastbilsförare runt om i landet parkera på vägrenen i en kvart. 

Det var i onsdags som den uppmärksammade domen kom från Sundsvalls tingsrätt. En lastbilschaufför från Makedonien hade stoppats med falskt pass och falskt körkort, men friades ändå.

Tingsrätten kunde nämligen inte utesluta att mannen jobbat som lastbilschaufför i Sverige i tron att hans körkort var äkta, skriver tidningen Transportarbetaren.

Under hösten har polisen stoppat flera chaufförer med falska körkort och den friande domen i Sundsvall tycks ha varit droppen för de svenska förarna som tröttnat på den laglöshet de upplever bland utländska förare.

– De tror att det bara är att komma hit, de blir ju släppta. De trycker ner priserna på alla körningar så mycket att de konkurrerar ut oss svenska åkare. Det ska vara justa villkor annars kommer inte vi överleva i branschen, säger Marcus Gustafsson - åkare från Göteborg.

Hur stor fråga är detta för er?

– Väldigt stor. Fortsätter det så här finns snart inga svenska chaufförer. Regeringen undrar ju varför det inte finns några jobb - de finns, men tas över av utländska.

En protestsida på Facebook har skapats, och över 13 000 svenska förare har sagt ja till protesten (14-tiden på måndagen).

Över 4 000 personer har också skrivit på en namninsamling och över hundra personer har överklagat domen i Sundsvalls tingsrätt.

– Jag tror att många chaufförer inte riktigt tar det på allvar än, men när de ser att många står still kommer de också stanna, säger chauffören Marcus Gustafsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".