Fotografen Per-Gösta Persson och Tommy Mäkelä. Foto: Peter Elvemo.
Fotografen Per-Gösta Persson och Tommy Mäkelä. Foto: Peter Elvemo.
FILM

"Våga se mig" lyfter fram det positiva

Tommy Mäkelä: Tabu att prata om funktionsnedsättning
4:28 min

Funktionsnedsatta kan också bidra i samhället. Med sin egengjorda informationsfilm "Våga se mig" vill boråsaren Tommy Mäkelä öka förståelsen.

Det hela började med honom själv. Efter att i hela sitt liv ha behövt kämpa mot fördomar beslutade boråsaren Tommy Mäkelä att agera.

– Jag har sett en värld på ett annat sätt då jag har växt upp med två dolda funktionsnedsättningar som är ADHD och Asperger syndrom, säger han. Då har jag velat med ett bra nätverk skapa något riktigt bra och belysa funktionsnedsättningar och personerna bakom.

Med hjälp av filmen "Våga se mig" hoppas Tommy Mäkelä att representanter från både den privata och offentliga sektorn ska få upp ögonen och se möjligheterna med personer med funktionsnedsättningar.

Filmen är tänkt att färdigställas lagom till julen och är utformad med hjälp långintervjuer med personer med olika typer av funktionsnedsättningar, Borås stad, näringslivet och idrottsföreningar som IF Elfsborg.

– Förståelsen är mycket bättre än när jag var yngre. Men vi kan göra mycket. Det är fortfarande lite tabu att prata om det som är svårt. Men jag brukar utgå från mig själv. Men är som man är och alla kan någonting.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".