Ambulans. Foto Leif R Jansson / SCANPIX.
Ambulans. Foto Leif R Jansson / SCANPIX.
VÅRD

Ambulansförare somnar vid ratten

Trafikforskare: Jag är chockad
1:20 min

Var tredje ambulansförare som svarat på en enkät från tidningen Vårdfokus har somnat till framför ratten. 

Enkäten från Vårdförbundets tidning Vårdfokus skickades till knappt 2000 sjuksköterskor som jobbar i ambulans. Av de nästan tusen som svarat på enkäten uppger drygt 300, alltså var tredje, att de någon gång nickat till när de kört. 

– Jag är chockad. Att tänka sig att det är så många trötta sjuksköterskor i trafiken det tycker jag är skrämmande, säger Trafikforskaren Jörgen Lundälv från Borås.

På många håll i Sverige jobbar ambulanspersonal så kallade dygnspass, alltså arbetspass på 24 timmar i sträck.

På fredag kommer domen i ett unikt mål som avhandlats i Göteborgs tingsrätt. Västra Götalandsregionen har åtalats för arbetsmiljöbrott efter att en ambulanssjuksköterska somnade vid ratten och körde av vägen under ett sådant här dygnspass.

Åklagare Kristina Persson menar att det var det långa arbetspasset som var grundorsaken till att den här olyckan inträffade.

Trafikforskaren Jörgen Lundälv tycker nu att arbetsgivare och de som kör ambulans måste ta sitt ansvar om man är för trött för att köra.

– Handen på hjärtat så tycker jag att man ska ge nyckeln till arbetsgivaren och säga, "nej jag kör inte ambulans".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".