Second hand. Foto: TT.
Second hand. Foto: TT.

Nya regler kan göra second hand dyrare

Kund: Ideella butiker ska vara momsbefriade
1:43 min

Om en second hand har öppet mer än 24 timmar i veckan kan de tvingas sätta moms på varorna. Det kan påverka prislappen eller öppettiderna.

Terttu som letar kläder i en second hand-butik i Borås gillar inte regelförslaget. 

– Det är dumt. Det måste finnas någonstans där de som inte har mycket pengar kan handla, och det här är enda butiken utan moms på sina grejer, säger hon.

Gäller ideella butiker
Second hand-butiker som drivs av ideella föreningar eller trossamfund ska börja sätta moms på sina varor, det skriver Skatteverket i ett ställningstagande. 

Anders Korphed står och bläddrar bland vinterjackorna i samma affär. 

– Jag tycker inte att det är strålande. Second hand fyller en viktig funktion. Det är ett bra sätt att återanvända och det är ideella krafter bakom så jag tycker absolut att de ska vara momsbefriade, säger han.

De nya reglerna gäller framförallt de större second hand-kedjorna. Butiker som håller öppet för försäljning mer än 24 timmar i veckan eller har mer anställd personal än volontärer påverkas. Det betyder att mindre loppisar eller butiker som bara håller öppet en eller ett par dagar i veckan undantas.

Oklart hur det kommer påverka
Men de finns flera större second hand-kedjor i Sjuhärad som har öppet varje dag och därmed kan tvingas sänka öppettiderna eller höja prislappen.

Lotta Kökeritz är varumärkesansvarig på Myrorna och hon säger att i dagsläget vet de inte vad Skatteverkets ställningstagande innebär i praktiken.

– Vi tittar på frågan och pratar med kollegor i branschen för att se hur det kommer att påverka oss. Vi tror inte att Sverige vill vara utan ideell second hand så vi är hoppfulla, men än så länge vet vi inte hur det kommer att påverka, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".