Veterinär undersöker hund.
1 av 2
Veterinär undersöker hund. Foto: Mats Andersson /TT
Blå Stjärnans djursjukhus i Borås. Foto: Therese Ericsson.
2 av 2
Blå Stjärnans djursjukhus i Borås. Foto: Therese Ericsson.
BORÅS

Utbrott av kennelhosta i Sjuhärad

Chefsveterinär: Det kan vara jättebesvärligt för dem
1:40 min

Ett utbrott av kennelhosta råder just nu i Sjuhäradsområdet. På djursjukhuset Blå Stjärnan i Borås har man de senaste veckorna blivit nerringda av oroliga hundägare vars hundar smittats.

– Det är jättemånga som har frågat om råd och varit oroliga, för det kan låta väldigt otäckt när hundarna hostar så här mycket, säger Karin Nyman, chefsveterinär på Blå stjärnan i Borås.

Kennelhosta är något som kommer och går i perioder, med symtom som liknar kikhosta hos barn. Smittan sprids när hundar träffas och större utbrott kan till exempel ibland börja i samband med stora hundutställningar.

Enligt Karin Nyman är det som hundägare lätt att tro att hunden har satt något i halsen när den egentligen drabbats av kennelhosta.

– De hostar, hostar och hostar så att de kräks. Det kan vara jättebesvärligt för dem. 

Kennelhosta är obehagligt för hunden, men går i allmänhet över av sig själv och det är väldigt ovanligt att sjukdomen leder till döden eller andra allvarliga konsekvenser.

Verkar hunden allmänpåverkad så är det dock dags att ta med den till veterinären, säger Karin Nyman.

– Ofta har de inget påverkat allmäntillstånd och då kan de få hosta på. Men ibland får de också feber, slutar äta och kan också få lite svårt att andas med tecken på lunginflammation.

För att undvika smitta så finns det vissa saker man kan tänka på som hundägare. Bland annat kan man vaccinera hunden mot kennelhosta. Vaccinet ger inte ett hundraprocentigt skydd, men kan lindra infektionen om hunden ändå skulle bli sjuk. 

– Sedan kan man försöka hålla sig undan från hostande hundar. Och har man en hund som har fått hosta så är det bra om man håller den isolerad från andra hundar i två veckor efter att hostan har upphört för att undvika att det sprids vidare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".