Det är enkelt att starta falska konton på Instragram. Det kom snabbt ett nytt konto likt det som ligger bakom upploppen. Foto: Skärmdump

Instagrambråket prövas i HD

Nu tar Högsta domstolen (HD) upp Instagramfallet i Göteborg 2012. HD ska pröva skadeståndet som en mamma till en då 15-årig flicka dömdes att betala.

Det var strax före jul två 2012 som två tonårsflickor i text och bild hängde ut en mängd unga människor på Instagram där de beskrevs ha ett vidlyftigt sexliv.

Två skolor blev inblandade och kränkningarna ledde till närmast upploppsliknande situationer i Göteborgs innerstad.

Mamman, som i egenskap av vårdnadshavare ansågs ha ett ansvar i skadeståndsfrågan, dömdes i hovrätten till att betala sammanlagt drygt 150 000 kronor till en rad personer som enligt domstolen blivit kränkta.

Mamman hävdar i sin överklagan till HD att hon gjort allt i sin makt för att förhindra att dottern genomförde det brott som hon nu dömts för. Bland annat ska mamman ha kontaktat både polis och sociala myndigheter för att förhindra brotten, skriver GT.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".