Gun Johansson jobbar på Gärdhems second hand-butik. Foto: Simon Campanello.
1 av 2
Gun Johansson jobbar på Gärdhems second hand-butik. Foto: Simon Campanello.
Gärdhems second hand-butik. Foto: Simon Campanello.
2 av 2
Gärdhems second hand-butik. Foto: Simon Campanello.
DALSJÖFORS

Second hand-trenden här för att stanna

Butiken: Allt fler ungdomar kommer hit
4:57 min

På Gärdhem i Dalsjöfors har man sålt second hand i elva år. Trots att det öppnat många nya second hand-butiker i Sjuhärad sedan dess verkar det inte ha mättat marknaden.

– Titta vilken duk - vilket arbete! Allt är handbroderat och det är fantastiskt vackert, säger Gun Johansson.

Hon är vice ordförande i den ideella föreningen som driver Gärdhems second hand-butik i Dalsjöfors. Trots ökad konkurrens de senaste åren fortsätter det att strömma in folk menar hon.

– När det skulle öppna upp två stora second hand-affärer inne i Borås var det en del som tänkte att det skulle bli mindre kunder. Men jag känner att vi har lika många om inte mer, säger hon.

Berörs inte av moms
En vanlig lördag dyker det upp runt 300 personer, men som mest har över 800 personer dykt upp på en och samma dag. 

Som P4 Sjuhärad berättat tidigare kan second hand-butiker som har öppet mer än 24 timmar i veckan tvingas lägga till moms på sina varor. Det kan i sin tur leda till högre priser eller kortare öppettider.
Det gäller dock inte butiker som Gärdhem som bara har öppet en eller ett par dagar i veckan.

Yngre kunder
Den stora trendskillnaden de märkt de senaste åren är att kundgruppen förändrats. Kunderna åker längre för att komma hit, och de är betydligt yngre.

– Jag tror att många kommer hit för att de hittar saker de tycker är väldigt intressanta. Och de är väl medvetna om att det är högre kvalitet på kläderna och att det går att göra saker av dem, säger Gun Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".