"Inget annat val än att hyra in", säger Eva-Britt Andersson, individ- och familjeomsorgschef i Svenljunga. Foto: Jenny Hellström
"Inget annat val än att hyra in", säger Eva-Britt Andersson, individ- och familjeomsorgschef i Svenljunga. Foto: Jenny Hellström

Stafettsocionomer kostar Svenljunga 120 000 i månaden

"De fria aktörernas marknad"
1:44 min

Inhyrda konsulter, så kallade stafett-socionomer, blir allt vanligare i landets kommuner. I Svenljunga är tre av sju socialsekreterare inhyrda - till dubbla kostnaden mot fast anställda.,

Vi har tidigare berättat om personalbristen på landets socialförvaltningar, framför allt när det gäller de som utreder utsatta barn och ungdomar.  

Flera kommuner i Sjuhärad har, eller har haft de senaste åren, inhyrda konsulter för att täcka upp vakanserna. I Svenljunga kommun har personalomsättningen varit mycket hög, och just nu är tre av sju socialsekreterare som jobbar med barn och unga inhyrda konsulter.

Eva-Britt Andersson är individ- och familjeomsorgschef i Svenljunga, och hon säger att konsulterna gör ett bra jobb. Samtidigt finns det risker med inhyrd personal som bara stannar i några månader, exempelvis att information i känsliga ärenden riskerar att gå förlorad.

– Så är det naturligtvis, det har hänt. Att ett ärende kanske får ligga ett par veckor innan näste man är på plats, blir det ingen överlappning då går information förlorad, så är det, säger Eva-Britt Andersson, chef för individ- och familjeomsorgen i Svenljunga.

Det är inte bara i Sjuhärads kommuner som konsulter blivit vanligare. Enligt en färsk undersökning från Akademikerförbundet svarade nära sju av tio kommuner ja på frågan om de haft konsulter inne det senaste året. Trenden är att det blir allt vanligare med konsulter. 161 kommuner deltog i undersökningen.

Förutom riskerna med bristande kontinuitet innebär konsulterna också ökade kostnader för kommunerna. När Svenljunga hyr in konsulter kostar de ungefär dubbelt så mycket som att ha fast anställd personal.

– Jobbar de heltid så kostar de mellan 115 000 och 120 000 kronor i månaden, säger Eva-Britt Andersson, individ- och familjeomsorgschef i Svenljunga.

Vad tänker du om det?

– Det är så verkligheten ser ut, vi har inte mycket annat att välja på, det är de fria aktörernas marknad som vi får lita till, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".