Fluffiga vita kattungar.
Sveriges enda pallaskattungar kommer nu att skickas till parker i Europa. Foto: Tom Svensson / Handout
NATUR

De världsunika kattungarna har överlevt

Zoolog Ewa Wikberg: Det känns skithärligt!
6:47 min

För första gången någonsin har pallaskattungar födda och uppvuxna på Nordens Ark i Sotenäs kommun överlevt. Nu kommer de att skickas till parker i Europa.

Att få ungar till den utrotningshotade Pallaskatten att överleva har varit en svår uppgift för djurparker världen över. Under 2013 dog alla ungar som fötts fram efter att ha drabbats av parasiten toxyplasmos.

Det ledde till ett intensivt samarbete i djurparksorganisationen EAZA, European Association of Zoos and Aquaria, där Nordens Ark ingår. Arbetet fortsatte sedan i parkerna.

– Honan behandlades innan ungarna föddes och ungarna behandlades i fem månader tills att de ansågs vara tillräckligt motståndskraftiga att klara av att parasiten. Under hela perioden har vi tagit blodprover som har skickats till stamboksföraren, säger Ewa Wikberg, biträdande zoolog.

Och det gav resultat. I år har tre pallaskattungekullar överlevt i världen, varav en med fem ungar på Nordens Ark.

– Jag är jätteglad att allt hårt arbete har lett till att kattungarna överlevt. Det är skönt att de har blivit stora och vi kan bidra till artens fortlevnad på ett värdefullt sätt. Det är mycket jobb kvar för att knäcka gåtan om varför pallaskatter drabbas så hårt av toxyplasomos. Det här har varit en laginsats hela vägen från vår park upp på Europeisk nivå, säger Ewa Wikberg.

Pallaskattungarna från Bohuslän ska nu skickas till andra parker. Tre av dem har flyttat de senaste dagarna till Lyon, Budapest och Lodz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".