VÅRGÅRDA/SVENLJUNGA

Dyr stafettlösning blev permanent på socialen

"Jag har höjt lönerna som tusan"
1:36 min

Konsulter ska tillfälligt lösa personalbristen på socialförvaltningarna, men i exempelvis Vårgårda har en av konsulterna varit inne i nästan ett år.

– Vi får ju inga sökande som har kompetensen att klara av jobbet, förklarar Eva-Stina Premberg, chef för individ- och familjeomsorgen i Vårgårda.

Vårgårda är en av många kommuner i landet där personalbristen på socialförvaltningen lösts genom att hyra in konsulter, ofta till en betydligt högre kostnad än en vanlig anställd. Mellan 115 000 och 120 000 kronor i månaden kostar det att hyra en konsultande socialsekreterare.

Igår gick socialsekreterarnas fackförbund Akademikerförbundet ut och krävde flera åtgärder för att komma tillrätta med personalflykten - dels att lönerna höjs, dels att nya socialsekreterare får en bättre introduktion i jobbet.

Eva-Stina Premberg i Vårgårda tror inte att det räcker med att höja lönerna, hon har höjt taket för socialsekrerarnas löner, men får ändå inga som vill bli fastanställda.

– Jag skulle kunna betala 35 000 för en person med fem års erfarenhet och jag har höjt löner som bara tusan men det hjälper inte. Man vill inte jobba i Vårgårda eller Herrljunga eller andra små kommuner, säger hon.

I Svenljunga kommun har man också har flera konsulter inne, och som vi berättade om igår jobbar individ- och familjeomsorgschefen Eva-Britt Andersson nu på ett nytt sätt för att få de som rekryterats fast att stanna.

– Jag tar in en konsult lite över det som behövs, för att kunna ge ett mentorsskap och en trygghet att utvecklas i de olika delarna. Vi håller också på att planera en typ av handläggarskola, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".